Kungen får miljoner i stöd från EU

1:48 min

Kungen får minst 2,2 miljoner kronor i jordbruksstöd från EU i år för sitt gods Stenhammar i Sörmland. Det visar siffror som Jordbruksverket tagit fram åt Ekot.

Pierre Schellekens som är chef för EU-kommissionen i Sverige ser inget konstigt med att den svenske kungen varje år får skattepengar till sitt jordbruk.

– Vi gör ingen skillnad på människa och människa. Uppfyller du kriterierna så har du tillgång till stöden, säger han.

I början av den här veckan betalades nästan en miljon kronor ut i gårdsstöd till Stenhammars gods. Tidigare i höstas har man även fått vallstöd, betesstöd och pengar för ekologisk odling.

Totalt handlar det om 2,2 miljoner kronor och enligt Jordbruksverket kan det finnas mer stöd för i år som ännu inte har betalats ut.

På hovet är det ingen som vill kommentera siffrorna, eftersom Anders Fredriksson, som är driftledare på Stenhammars gods, är bortrest.

Cirka 40 procent av EU:s totala budget går till just jordbruksstöd. Det är något som svenska politiker gärna vill ändra på.

Men Pierre Schellekens påpekar att EU:s jordbruksstöd gradvis håller på att förändras och att Sverige också till viss del kan påverka hur pengarna fördelas.

– Det finns en flexibilitet för medlemsstaterna att själva bestämma hur mycket som ska gå till exempel till yngre jordbrukare och sätta gränser för hur mycket ett enskilt jordbruk kan få, säger han.

Han håller med de svenska politikerna om att stödet behöver förändras. Men han tycker samtidigt att är orimligt att jämföra jordbruksstödet med EU:s totala budget.

– Jordbrukspolitiken är den enda politik som endast finansieras med EU:s budget. Många försöker jämföra med en medlemsstats budget. Men vi har ingen skolpolitik på europeisk nivå, vi har inga socialförsäkringar eller arbetsmarknadsåtgärder på det sättet, säger han.

– Därmed har medlemsstaterna bestämt att jordbruksstödet ska finansieras endast på EU-nivå. Därför ser det kanske lite konstigt ut, men det förklaras med att det är ett stöd som går genom EU:s budget, inte genom medlemsstaterna.