Köer och ransonering i krisens Venezuela

2:17 min

I dag håller Venezuela lokalval och det präglas av den svåra ekonomiska krisen som landet just nu genomlider. Ransonering av mat, vitvaror och till och med leksaker gör att många i landet oroar sig över framtiden. Ekots Latinamerikakorrespondent besökte en leksaksaffär i San Cristobal i västra Venezuela.

– Högst tre leksaker per person och månad. Mer än så får man inte köpa. Det är likadant med tandkräm, mjöl och toapapper. Jag undrar vart vi är på väg? Håller Venezuela på att bli ett nytt Kuba? säger Alva Lucia Sturcio.

Hon är och julhandlar med sin dotter och barnbarn, men det finns inte så mycket att handla. Hyllorna är tomma.

Det var för några veckor sedan som president Nicolas Maduro tvingade alla affärer att sänka priserna för att bekämpa en allt mer akut inflation som nu ligger på runt 60 procent.

Konsekvenserna blev omedelbara. Folk rusade dit för att köpa allt de kom över och militären fick gripa in. Alva Lucia Sturcio är precis som många andra nöjd med prissänkningarna, men hon oroar sig över att handlarna nu inte kommer importera fler varor eftersom de inte vill gå med förlust.

Varför sänktes priserna nu, undrar jag. Alva Lucia himlar med ögonen.

– Det är för att regeringspartiet behöver vinna i lokalvalen, säger hon.

I dag väljs borgmästare och lokalpolitiker och en allt mer pressad president Maduro behöver vinna mandat för socialistpartiet runt om i Venezuela. Men frågan är vad som händer efter valet, säger statsvetaren Marleny Bustamante.

Många misstänker att efter valet kommer det inte finnas några varor kvar. Företagen importerar inte eftersom de inte vill gå med förlust. Dessutom kanske valutareserven tar slut. I så fall står vi helt utan pengar, säger Marleny Bustamante.