EU kan investera mer i klimatfarlig kolkraft

2:20 min

Sverige borde driva på för att EU:s regionala utvecklingsbank ska sluta investera i fossil energi. Det anser Världsnaturfonden, inför bankens beslut om investeringar i nästa vecka.

Stefan Henningsson, som är Världsnaturfondens talesperson i klimatfrågor, tycker regeringen ska infria det som Fredrik Reinfeldt och andra sa, när USA:s president Barack Obama besökte Sverige.

– När Obama var på besök i Sverige gjorde Reinfeldt, tillsammans med de andra nordiska statsministrarna, ett uttalande om att man ska stoppa utlåning till kolkraft. Är det så att ingenting händer, kommer man att fortsätta investera i kolkraft i ytterligare fem års tid. Det är en väldigt lång tid och det blir väldigt mycket pengar som då kan gå till kolkraft. I så fall bryts Reinfeldts löfte efter bara ett par månader, säger Stefan Henningsson.

EU:s regionala utvecklingsbank, EBRD, investerar i 34 länder i både Östeuropa, Asien och i Medelhavsområdet.

De senaste sex åren har nästan hälften av bankens energiinvesteringar gått till fossil energi, som kolkraft.

Koleldning orsakar luftföroreningar som leder till många tusen sjukfall i Europa varje år. Det är också den största källan till utsläpp av växthusgaser, som bidrar till klimatförändringar.

På tisdag ska det beslutas om utvecklingsbankens investeringspolicy de kommande fem åren.

Statssekreterare Mikael Lundholm säger att regeringen inte ska kräva att banken helt stoppar investeringar i kol.

– Vi har viktiga miljömål som vi vill se förverkligade. Det finns en stor utmaning på det området. Samtidigt vet vi att det är många låginkomstländer som har behov av utveckling. Det gäller att få de här målen att gå ihop.

Så det blir inget definitivt nej till fossilinvesteringar från den här banken?

– Vår uppfattning är att det ska vara i väldigt sällsynta undantagsfall som det sker, säger Mikael Lundholm.

Samtidigt som strävan fortsätter mot ett globalt klimatavtal, som ska vara klart år 2015, så kommer  alltså EU:s regionala utvecklingsbank att fortsätta investera i fossil energi de närmaste åren.

Världsnaturfonden tycker att regeringen kunde gjort mer för att hejda fler fossilinvesteringar.

– Det är ju staten som bestämmer hur de här pengarna ska förvaltas, det är därför vi också tycker att länder ska visa ledarskap i klimatomställningen på riktigt när det gäller hur man nu skjuter de stora pengaflödena mot lösningar på klimatfrågan, snarare än att öka problemen i klimatfrågan ytterligare, säger Stefan Henningsson på Världsnaturfonden.