Italiens nya starke man

1:49 min

Han heter Matteo Renzi och valdes i går till partiledare för landets största parti Demokraterna. Han är alltså partivän till Italiens premiärminister Enrico Letta och frågan är om hur han kommer att påverka Letta-regeringen framöver.

Matteo Renzi vann storslaget och tackade sent i gårkväll alla dem, som hade lagt sin röst på honom.

Alla italienare över 16 år var välkomna att rösta fram en ny partiledare för Demokratiska partiet och valdeltagandet blev mycket högt, nästan 3 miljoner röstade. En signal om att politik kan engagera. 

Matteo Renzi är bara 38 år, borgmästare i Florens, aktiv på internet och en beundrare av USA:s president Obama. Åldern, arbetsmetoderna och viljan att skära ner i den stora byråkratin och göra upp med föråldrade strukturer i sitt eget parti och i Italien gör honom populär.

Han har attackerat sin partivän, Italiens premiärminister Enrico Letta för att gå fram för långsamt med reformer för Italien, men italienska kommentatorer tror inte att den nye partiledaren Matteo Renzi skulle utmana premiärministern och skapa splittring. En del tycks hoppas på motsatsen, att de två tillsammans ska kunna förnya Italiens center-vänster efter år av förlamning och splittring.

Själv placerar sig Renzi i mitten och får kritik från vänsterkanten för att sakna konkreta förslag.

Demokratiska partiets nye ledare har ingen plats i parlamentet, men kan som missnöjespolitikern Beppe Grillo nu få stor makt i italiensk politik.

Den 38-årige Matteo Renzi är inte särskilt känd utomlands, men träder nu fram som en möjlig kommande premiärminister i Italien.