Irland på egna ben

1:47 min

På söndag blir Irland det första landet som lämnar räddingspaketen som blev resultatet av den djupa ekonomiska krisen som drabbade eurozonen. Nu ska landet klara sig själv.

Planet rullar in mot terminalen. Fast går det som tänkt, så behöver inte några ekonomiska räddningsstyrkor landa mer i Dublin. Istället är det jag och skaror av mina journalistkolleger som nu flockas i den irländska huvudstaden för att bevittna ett kanske avgörande kapitel i krisen inom eurozonen.

Irland ska på söndag bli det första krislandet som lämnar stödpaketen bakom sig och börjar flyga på egna vingar igen. Finansminister Michael Noonan gör allt han kan för att övertyga omvärlden om att hans land kan klara sig själv framöver.

Vi är inte på väg att hoppa ur ett flygplan utan fallskärm, säger Michael Noonan vid en av de många konferenser som han bevistat den senaste tiden för att försöka övertyga investerare om att det är dags att lita på Irland igen som ett land att satsa på.

Hur det än går, är det ett historiskt tillfälle. Irland var ett av de länder som visade, att själva grundbulten i konstruktionen av den gemensamma valutan euron inte fungerade. Inget land skulle kunna räkna med att de andra länderna räddade dem om de spekulerade bort alla pengar.

Det var en hörnsten i bygget av eurozonen. Fast den hörnstenen höll inte ens för den första testen av byggets stabilitet. Alla grundlagar bröts genast, när eurobygget började skaka.

På söndag inleds ett nytt kapitel. Då ska Irland klara sig själv. Igen.