Skåne

Fler strömavbrott att vänta i vinter

1:30 min

Elbolaget Eons kablar har tagit stryk efter höstens stormar. Nu varnar elbolaget för att fler skåningar än normalt kan drabbas av strömavbrott i vinter.

– Vår ambition är att vi inte ska ha den här typen av avbrott. Vi jobbar väldigt målinriktat med att gräva ner och vädersäkra kabel och vi har kommit ungefär halvvägs i det arbetet, säger Adam Kanne, Eons regionchef i Skåne.

Sedan stormen Gudrun slog till för nästan nio år sedan jobbar Eon med att gräva ner flera av sina kablar så att färre ska bli strömlösa när dåligt väder drar in över Skåne.

Stormen Simone lämnade över 60 000 skåningar strömlösa, och stormen Sven slog ut strömmen hos över 20 000. En del av dem är fortfarande utan ström.

Under de närmsta två veckorna jobbar Eon med att få en överblick av skadorna. Helikoptrar kommer att flyga över Skåne på låg höjd och det finns en risk att djur skräms om de är ute.

Markägare ombeds att öppna bommarna för att underlätta reparationsarbetet.

Men det kommer att ta lång tid att reparera alla skador, och denna stormiga höst har efterlämnat ett instabilt elnät. Nu kan det räcka med regn och snö för att strömmen ska slås ut.

Adam Kanne tror att fler än normalt kan drabbas i vinter, innan man kommit till bukt med skadorna på ledningarna.

– De har blivit ganska hårt åtgångna och många är halvtrasiga och i rätt dåligt skick. När det kommer väldigt mycket regn så blir det fuktigt. Normalt kommer inte fukten in men det gör den nu när de är skadade. Då blir det kortslutningar och annat. Jag tror att så länge vi har regnväder så kommer vi ha problem med stabilitet i nätet, säger han och fortsätter:

- Det är ganska sargat nu efter två stormar.