STUDIO ETT MÅNDAG 9 DECEMBER

Kaosklass: "Det är stryptag och stenkastningar"

21 min

Sveriges Radio tittar i reportageserien #kaosklass närmare på den svenska skolan. Här möter vi Karin, vars son går i en klass där kaos råder och läraren lämnade i protest. Hör del 2 här.

– Det är fruktansvärt jobbigt att veta att mitt barn inte är säkert i skolan. Jag har själv sett stryptag, det är stenkastningar… Det är väldigt jobbigt som förälder, för man kan inte göra någonting. Det enda man kan göra är att trycka på skolledningen och vi upplever att skolledningen inte lyssnar.

Karin berättar vad hon såg när hon besökte sin sons klassrum. Egentligen heter Karin någonting annat, men av omsorg av de stökiga elever som går i hennes sons klass, vill hon inte säga sitt namn.

Allt började med att klassens omtyckta och erfarna lärarinna plötsligt lämnade klassen i protest. Hon hade inte fått tillräckligt med resurser för att klara av de tre stökiga eleverna. Efter ett akut föräldramöte bestämde sig flera av föräldrarna att sitta med i klassrummet.

– Då kände vi föräldrar att vi måste veta vad som händer. Vi var flera som var med en dag och alla hade ungefär samma historier med sig hem, att de stackars vikarierna som sätts in stryker längst väggarna. Det är ett par tre, fyra elever i klassen som tar all uppmärksamhet. Som skriker högt, sätter sig under bordet, lyfter en pall över huvudet och springer omkring. Riskerar att slå sina klasskamrater med pallen.

Hör hela inslaget här.