Kommuner köper fastigheter för att undvika MC-gäng

1:42 min

Det är inte ovanligt att kommuner går in och köper fastigheter för att förhindra att kriminella gäng ska kunna etablera sig på orten. Senast i raden är Kumla kommun som köpt fastigheter av just det syftet.

– När vi vet att det kan komma personer och organisationer som inte har ärliga avsikter så väljer vi att gå in och köpa de fastigheterna. Det här är ett samarbete vi har med polisen, säger Katarina Hansson, (S) ordförande för kommunstyrelsen i Kumla.

Att köpa fastigheter som kriminella organisationer är intresserade av är något som flera kommuner har gjort innan. Efter en uppmärksammad auktion i Örebro köpte Karlstads kommun en fastighet som tillhörde Hells Angels och för ett par år sedan köpte Örebro kommun en fastighet där Bandidos drev en verksamhet.

– Vi kommer göra allt, där polisen ber oss om hjälp, för att motverka den organiserade brottsligheten om vi har möjlighet att styra över den. Det är skattepengar som vi i sådana fall använder men vi vet också hur mycket det kostar i skattepengar när människor faller in i kriminalitet och brottslighet, säger Lena Baastad (S) ordförande för kommunstyrelsen i Örebro.

Även om vissa kommuner inte har köpt en fastighet för att slippa kriminella gäng så är det flera kommuner i länet som, tillsammans med polisen, för en kontinuerlig dialog med till exempel fastighetsbolag för att kontrollera vilka som köper fastigheter i kommunen.

– Vi för en dialog med fastighetsägare utifrån den bedömning som polisen gör. Är det så att de inte är helt säkra på vem det är som ska teckna kontraktet så kan man ta kontakt med oss så kan vi se om vi kan hjälpa till och försöka landa i en klok bedömning, säger Andreas Svahn (S), ordförande för kommunstyrelsen i Hallsberg.