fotbollsarena-bloggen

Henriksson: De går levande ur dödens grupp

Upplösningen i grupp Champions League-gruppen F blir högdramatisk. Något av storlagen Napoli, Dortmund får inte plats i åttondelsfinal och det känns på sätt och vis tråkigt att det är så.

Samtliga tre lag har spelat bra under hösten men är man i ”dödens grupp” så är man. Faktumet att Marseille, ett inte helt oävet lag med en hel del erfarenhet av Champions League, har noll poäng efter fem matcher vittnar om vilken hög klass de övriga håller.

Arsenal som toppar tabellen med sina tolv poäng har det klart bästa utgångsläget. Förutsatt att Dortmund tar tre poäng så måste Napoli slå ”Gunners” med mer än två mål för att Wengrs lag ska missa slutspel.

Inte särskilt troligt med tanke på det fina försvarsspel som Arsenal visat den här säsongen, särskilt när man neutraliserade Dortmund på bortaplan och tog en mycket meriterande 1-0-seger.

Samtidigt ska man vara medveten om att Napoli med ett kokande Stadio San Paolo i ryggen är en minst lika högljudd atmosfär som Signa Iduna i Dortmund är en tuff motståndare.

Särskilt om italienarna skulle få in ett tidigt mål finns det chans att Arsenal börjar vackla.

Napoli har den senaste tiden plågats av skadebekymmer, bland annat har både Marik Hamsik och Gonzalo Higuain varit indisponibla i perioder.

Två offensiva spelare tillika storstjärnor, men det är Rafael Benitez vanligtvis så starka defensiv som sviktat. På de senaste sex matcherna har man släppt in hela fjorton mål.

Risken är förstås uppenbar att Napoli blottar sig än mer här när man måste framåt och göra mål, det kan Arsenal i så fall utnyttja med sina kontringsskickliga lirare, med Mesut Özil i spetsen.

Dortmund har ett tuffare utgångsläge än vad själva spelprogrammet säger. Avslutning mot poänglösa Marseille som man körde över med 3-0 tidigare i höstas borde vara tre givna poäng men Dortmund har i dagsläget en skadelista längre än den mest bortskämde unges önskelista till jultomten.

När laget förlorade mot Leverkusen i Bundesliga i helgen var Sven Bender näste spelare att gå i däck, sedan tidigare saknas ju bland annat Hummels, Gündogan och Schmelzer.

Jag tror ändå att Borussia Dortmund ska klara av Marseille trots sitt skadeskjutna gäng, fjolårsfinalisten kan i så fall räknas till de starkare lagen framåt februari om de skadade startspelarna kommer tillbaka i gammal fin form.

Mitt tips är att Arsenal går vidare som gruppetta och Dortmund som tvåa.