Elnätsdom kan kosta tusenlappar

2:03 min

I eftermiddag faller en dom som avgör hur mycket nätavgifterna på våra elräkningar ska höjas de kommande åren. Företagen vill öka sina intäkter med nästan 40 procent under en fyraårsperiod men Energimarknadsinspektionen tycker att det räcker med drygt 10 procent.

Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas riksförbund, menar att det skulle bli kostsamt för svenska hushåll om domstolen ger elbolagen rätt.

– Det handlar om tusenlappar för en vanlig villa och för industrin är det miljardbelopp, så det är enorma summor, säger Jakob.

Dagens dom iförvaltningsrätten i Linköping påverkar den fjärdedel av elräkningen som ett genomsnittligt svenskt hushåll betalar för att kunna använda elnätet. Elbolagen vill höja sina nätintäkter med 50 miljarder kronor under fyraårsperioden 2012 till 2015. Men Energimarknadsinspektionen tycker att det räcker med en ökning på 16 miljarder kronor jämfört med perioden 2008-2011.

Tvisten har pågått i två år sedan mer än hälften av Sveriges drygt 150 nätföretag överklagade myndighetens beslut, däribland finns Vattenfall, Eon och Fortum som tillsammans kräver intäktsökningar på drygt 30 miljarder kronor.

– Om vi får mer pengar kan vi investera mer i nätet i Sverige. Annars blir det en långsammare förnying av nätet och det är inte positivt, säger Vattenfalls vd Öystein Löseth.

Dagens dom behöver inte bli sista ordet i frågan om nätavgifterna. Den kan överklagas och ärendet riskerar att vevas ytterligare ett par år i Kammarrätten. Energimarknadsinspektionen är mycket kritisk till att deras beslut är så lätta att överklaga. Även Jakob Eliasson på Villaägarnas riksförbund tycker det är oroande att det är domstolar i stället för experter på en myndighet som får sista ordet.

– Det tar en evinnerlig tid och kvalitén på besluten är tveksamma.