FRA och NSA samarbetar om hackning

2:06 min

SVT:s Uppdrag granskning presenterar i sitt program i kväll fler detaljer ur de hemliga dokumenten från den amerikanska underrättelsetjänsten NSA. De visar att FRA och NSA samarbetat om hackning.

Enligt dokumenten, som kommer från Edward Snowden, har Försvarets Radioanstalt,FRA, också tillgång till en enorm amerikansk övervakningsdatabas.

--Det framgår av dokumenten att en av de punkter som NSA och FRA arbetar mest intimt kring är det som i dagligt tal kallas för hackning, det vill säga att man angriper internetanvändares datorer i syfte att ta över dem för att kunna se vad de skriver på sina tangentbord, lösenord och annat, säger Uppdrag gransknings reporter Fredrik Laurin.

Samarbetet har enligt Fredrik Laurin resulterat i att svenska FRA deltagit i ett hundratal hackningsattacker.

Enligt tidigare läckta NSA-dokument rapporteras det om att amerikanerna samarbetat med den Engelska motsvarigheten, GCHQ, där man tagit sig in i det belgiska telenätet för avlyssning.

Men det går i de svenska exemplet inte att läsa ut vilken typ utav mål FRA riktat sig mot.

– Vad målet för NSA:s och FRA:s gemensamma operationer är det vet vi inte. Det framgår inte av dokumenten, säger Fredrik Laurin.

Utifrån materialet har det tidigare rapporterats att FRA samarbetat med NSA sedan 1950-talet och lämnat vidare information rörande Ryssland. USA ska ha haft tillgång till svensk kabelavlyssning sedan 2011.

Materialet har Uppdrag granskning fått genom omvägar från den stora läckan av topphemliga NSA-dokument som kommer från den före detta NSA-anställda Edward Snowden. Innehållet visar alltså att FRA ägnat sig åt hackning vid ett stort antal tillfällen, enligt SVT-programmet.

Men den nära relationen till amerikanska NSA har också lett till att svenska FRA fått ta del av en programvara som kallas Xkeyscore, enligt Uppdrag granskning. Det är en sökmotor som behandlar enorma mängder sparad data.

Där går det att se vad den övervakade användaren gör på internet: e-post, surfhistorik och eventuell aktivitet på sociala medier.

– FRA håller nu på implementera detta, enligt de hemliga NSA-dokument som vi fått tillgång till. Xkeyscore är google för spioner. Det är sökmotorn som NSA skapat för att söka i de gigantiska datamängder de samlar in, från kablar som de själva lyssnar på eller från partners som till exempel FRA, som ger NSA tillgång till den datainsamling som FRA gör i dag från de telefonkablar och internetkablar som går igenom Sverige.  

FRA lämnar i programmet inga kommentarer till de här mer detaljerade uppgifterna om de svenska samamrbetet med USA.