Kravallpolis har lämnat torget i Kiev

2:23 min

Ett stort antal kravallpoliser har under natten och morgonen befunnit sig på Självständighetstorget i Ukrainas huvudstad Kiev, rapporterar Sveriges Radios utsände Sten Sjöström.

Men under onsdagsförmiddagen drogs sig kravallpolisen plötsligt tillbaka från torget, som nu är i demonstranternas händer.

Tillbakadragandet blev dramatiskt, då sex polisbussar blev omringade av uppretade folkmassor som skrek och skanderade. Polisen tvingade mer eller mindre  fly från platsen.

Demonstrationerna har fortsatt under hela onsdagsnatten.

På onsdagsmorgonen körde tre bussar med kravallpoliser fram till Stadshuset, som ligger en bit ifrån Självständighetstorget.

Enligt uppgift förberedde de en stormning men bussarna omringades av en stor folkmassa.

Det blev våldsamheter och folk inne i byggnaden använde vatten från brandsläckningsanläggningar som ett slags vattenkanoner mot polisen, som drog sig tillbaka liksom man nu gjort från Självständighetstorget.

Sveriges Radios utsände Sten Sjöström har under hela onsdagsmorgonen rapporterat om händelserna i Kiev. Under de tidigare timamrna sade han så här:

– Det är en lätt absurd situation med många kravallpoliser på plats samtidigt som demonstranter hela tiden framträder och håller tal.

– I närheten där jag stå finns en enorm mängd kravallpolis. Det har blivit något av ett ställningskrig på torget. Det är en oerhört spänd situation, rapporterar Sten Sjöström.

– Hittills har polisen inte använt något våld. Polisen har valt att använda en annan metod, jämfört med tidigare och försöker fösa ut demonstranterna.

På Kievs gator har kravallpolis redan rensat bort de flesta barrikader i och runt
regeringskvarteren. Fortfarande ockuperas tre byggnader, däribland stadshuset, av aktivister.

I Ukraina togs igår de första stegen mot att försöka hitta en förhandlingslösning på den politiska krisen som nu pågått i snart tre veckor.

President Viktor Janukovitj hade överläggningar med de tre tidigare presidenterna i Ukraina sedan självständigheten 1991.

De har i ett gemensamt brev uttalat sig positivt om oppositionens avsikter och uppmanat makten att försöka hitta en kompromisslösning.