Uruguay först med statligt marijuanamonopol

Uruguay blir det första landet i världen där staten får monopol på produktion och försäljning av marijuana. Ett experiment som noga kommer att följas av länder som diskuterar narkotikaliberalisering.

Det omdiskuterade förslaget antogs i senaten med röstsiffrorna 16-13. Marijuana är tillåtet i ett fåtal andra länder. Men det unika med Uruguay blir att staten håller i ett monopol eller licenssystem gällande såväl produktion, distribution som försäljning.

Två tredjedelar av medborgarna motsätter sig en statligt driven marijuanaindustri enligt oppinionsundersökningar. Men president José Mujica säger att han är övertygad om att det globala drogkriget är ett misslyckande och att byråkrater kan göra ett bättre jobb att begränsa missbruk och organiserad brottslighet än poliser, soldater och fångvaktare. Det Rapporterar nyhetsbyrån AP.

Cannabiskonsumenterna får köpa högst 40 gram i månaden från licensierade apotek så länge de är uruguayanska medborgare och över 18 år. De kommer att registreras och deras månatliga inköp registreras i regeringens databas.

Lagen träder i kraft om fyra månader. Då får medborgarna odla sex marijuanaplantor motsvarande 480 gram. Samtidigt tillåts rökklubbar, för 15 till 45 personer, att odla upp till 99 plantor om året.

Registrerade användare kan börja köpa drogen över disk i april.