Kvarlämnade byggjobbare i Holm

1:47 min

Utländska arbetslösa byggarbetare har lämnats utan tillgång till transport eller möjlighet att handla mat. För en månad sedan stoppades renoveringen av det planerade asylboendet i Anundgård i Holm, och nu försöker grannarna hjälpa byggarbetarna.  

Renoveringen av det planerade asylboendet i Anundgård i Holm stoppades för en månad sedan på grund av brister i brandskyddet. Kvar på platsen lämnades arbetslösa utländska byggarbetare utan tillgång till transport eller möjligheter att handla mat. Den närmaste affären finns i Liden, 15 kilometer bort. 

– Jag är förvånad över att de lämnat tre personer utan möjligheter att ta sig till en tätort och kunna köpa varor, säger Jan Winroth som är granne till byggarbetsplatsen och som försöker hjälpa till.

Byggarbetarna har bott i de bostäder som de själva renoverat. Vid ett par tillfällen har bybor erbjudit skjuts till affären och själva har de försökt fiska i sjön för att få mat.

– De har stått nere på bryggan i kallblåsten, men det har blivit dålig fångst, berättar grannen. 

Byggjobbarna pratar ryska och mycket lite engelska. Enligt grannen är de frustrerade. De kom till Sverige första oktober för att tjäna pengar och de säger också att de inte fått betalt för jobbet de gjort. 

Tillsammans med Jan Winoth går jag över till ett av husen där en byggarbetare bor, han är hemma men vill inte öppna.

Vi har sökt företrädare för byggföretaget och även fastighetsägaren, men ingen har svarat på våra förfrågningar.