Rasistanklagad annons i DN

Insamling till motannons i DN

1:09 min

En insamling har startats för att samla in pengar till en annons som bemöter de påståenden om invandring som Dagens Nyheter publicerade i söndags. Bakom insamlingen står Gudrun Schyman och fotografen Elisabeth Ohlsson Wallin, som vill att ett blogginlägg från Veronica Svärd görs om till en annons. 

– Jag tyckte det var viktigt att bemöta de påståendena som fanns i den annonsen, säger Veronica Svärd, doktorand i socialt arbete och aktiv inom Feministiskt initiativ, om varför hon skrev blogginlägget.

I inlägget kritiserar hon de åtta påståendena i annonsen från Debattförlaget på sin blogg och hon tycker att annonsförfattarna använder sig av statistik för att spä på främlingsfientligheten i samhället.

– Han plockar in en massa olika personer som får uppehållstillstånd av olika orsaker och sätter det i en kontext där han vill spela på att invandrare kommer till Sverige och lever på bidrag, säger Veronica Svärd.

Sen hon skrev inlägget för två dagar sen har det spridits rejält på nätet. Enligt Veronica Svärd har nästan 60000 människor läst blogginlägget.

– Det är en väldig spridning och väldigt stort engagemang i både frågan och för insamligen. Sen får vi se hur mycket pengar som kommer in.

Enligt tidningen Resumé betalade Debattförlaget 115000 kr plus moms för sin annons. Därför satsar nu Veronica Svärd på att samla in lika mycket. Vid lunchtid hade runt 10 000 kr kommit in till insamlingen.

– Själva insamlingsinitiativet har fått en enorm spridning, framför allt på Twitter. Jag har ingen överblick längre. Jag skulle tro att det handlar om några tusen personer som har spridit själva insamlingen på olika sätt.