Trädgård

Julklappstips till den trädgårdsintresserade

5:23 min

Vår trädgårdsexpert Ann-Catrin Thor ger julklappstips för den som är intresserad av trädgård. Det kan vara böcker om just trädgård men också om att mata fåglar. Lite verktyg till trädgården passar också, säger hon.

Trädgårdsexperten Ann-Catrin Thors personliga julklappstips 2013

Böcker

”Självhushållning på Djupadal” av Marie och Gustav Mandelmann. Fantastiska teckningar av dottern Tora. Från hur man styckar ett lamm, tar hand om ved till sådd och beskärning på ett inspirerande sätt. Lite som den danska bonden på SVT.

”Hur en trädgård blir till - förverkliga dina trädgårdsdrömmar” av Torsten Wallin. Kunnigt och inspirerande som vanligt i Torstens böcker. Speciellt användbar för er med äldre hus och som vill göra om ute.

”Lundens skugga- här växer trädgårdens vackraste blommor” av Hannu Sarenström. Många och snygga bilder tagna av författaren själv. Jag blir alltid lika inspirerad av Hannu: dags plantera lundväxter i den egna trädgården. ”Lökar och knölar- inspiration, skötsel, lexikon” av Marie och Björn Hansson. De har gjort det igen - en oumbärlig trädgårdsbok. Denna gång för oss alla som anser att just lökarna och knölarna är ett måste i våra trädgårdar.

”Amaryllis- älskade vinterblomma!” av Susanne Rosén. Jag som älskar denna julblomma och träget försöker spara dem år från år har väntat på denna bok länge. Mycket bra.

”Runåbergs fröer- grönsaker, kryddor och blommor för nordiska trädgårdar” av Johnny Andreasson. Oumbärlig för den som sår mycket. Runåbergs är en fröfirma som här delar med sig av kunskapen kring att odla egen mat, lite som ett komplement till Mandelmanns bok, se ovan, faktiskt.

”Jord- funderingar kring grunden för vår tillvaro” av Håkan Wallander. Jord ur en massa synvinklar över hela vårt klot. Vad är jord? Till den även utan odlingsmöjligheter - men med brinnande intresse för vår omgivning.

”Det börjar alltid med ett frö. Trädgårdshistorier” Carita Nyström. Trevliga allmänbildande kapitelbok att läsa lite i nu och då. Allt från tips om trevliga nordiska trädgårdsbesök till historia och dikter.

”Guide till Svensk Landskapsarkitektur” Vilken skatt för oss som gillar både trädgård och arkitektur och vill njuta i Sverige på semestern. Många nya platser kommer jag besöka till sommaren vill jag lova.

”Fåglarnas trädgård” av Eva Stenvång-Lindqvist och Niklas Aronsson och ”Mata fåglar” av Niklas Aronsson. Två kanonbra böcker för trädgård- och fågelintresserade. Mata fåglarna på vintern och gör så de trivs i din trädgård; då får du hjälp med att hålla undan skadegörare och glädjen i att titta på dem på nära håll.

Andra saker förutom böcker:

Fågelmatare Förena nytta med nöje - alla med egen trädgård borde mata fåglar för fåglarnas och sin egen skull. En säck frön eller talgbollar och en ”matapparat”: kanonjulklapp! (Tänk på att det kan vara problem att mata i flerbostadshus och bostadsrättsföreningar på grund av att det kan dra till sig möss och andra djur).

Sekatörerna En bra sekatör behöver alla - även de helt utan trädgård eller balkong! Jag kan inte tänka mig en bättre klapp att ge, t ex till den som är ny med trädgård eller odlingslott.