"Förklarar Sveriges passiva NSA-hållning"

1:43 min

SVT:s Uppdrag granskning presenterar i kvällens program fler detaljer ur de hemliga Snowden-dokumenten från den amerikanska underrättelsetjänsten NSA. Materialet visar att FRA och NSA samarbetat om hackning.

– Det kommer inte som någon överraskning. Det är det som man har misstänkt. Det förklarar också Sveriges regerings passiva hållning när det gäller Snowden-avslöjandena. Om man har fingrarna i syltburken själv, blir det svårt att kritisera verksamheten, säger Jon Karlung, vd för internetoperatören Banhof.

Enligt SVT:s Uppdrag granskning har svenska FRA deltagit i ett 100-tals hackningsattacker och lämnat information om Ryssland. FRA har också fått tillgång till en mjukvara Uppdrag Granskning kallar "Google för spioner".

En kritiker är Jon Karlung vd för internetoperatören Banhof som tidigare varit inblandad i FRA-debatten.

Det framkommer också i programmet att FRA:s brittiska motsvarighet, GCHQ, kan lämna samarbetet med NSA eftersom deras agerande kan strida mot engelsk lag.

Från tillsynsmyndigheten Siun kan man inte uttala sig om de nya uppgifterna eftersom det handlar om sekretessbelagt material.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys kommenterar säger till TT:

– När man bedriver underrättelsearbete gemensamt i ett integrerat system framstår FRA-lagen som en ganska tunn och svajig ledstång att luta sig mot för att medborgarrätten ska vara tryggad.

FRA lämnar i SVT-programmet inga kommentarer till de här mer detaljerade uppgifterna om de svenska samarbetet med USA.

Justitieminister Beatrice Ask säger till P4 Väst vill ha mer fakta på bordet innan hon kan kommentera.

– Jag vill inte kommentera de senaste uppgifterna innan jag fått ett ordentlig underlag om vad det kan handla om eller vilken utsträckning det har att göra med något som jag möjligen har ett direkt ansvar för.

Försvarsminister Karin Enström säger så här:

– Det är väl känt att FRA samarbetar med andra länder, men med vilka omfattas av sekretess. Jag förutsätter att FRA följer den lagstiftning som finns. Skulle det finnas brister, så ska det ses över och åtgärdas. Längre fram ser vi ett behov av att genomföra en översyn av lagen.