Lägre pension med bolag som sköter PPM

2:01 min

Pensionsmyndigheten varnar nu för att de som anlitar bolag för att sköta premiepensionen, PPM, kan få lägre pension. Orsaken är att betalningen för förvaltartjänsten nu allt oftare kommer att tas från pensionspengarna, och inte via separat räkningar. Reporter Pär Ivarsson

– Man flyttar in kostnaden i pensionssystemet och det är klart att den här avgiften påverkar vilken pension du får i slutändan, säger Thomas Norling är chefsjurist på Pensionsmyndigheten.

Hur ser ni på det?

– Ja, någonstans ska den här tjänsten betalas men det är inte säkert att man som pensionssparare förstår att det har den effekten; att det är pensionen som påverkas.

Allt fler av de bolag som erbjuder sig att sköta premiepensionspengar, tar betalt genom att pengarna placeras i deras egna fonder, som ofta har en relativt sett högre avgift.

Fonderna köper sen andelar i exempelvis aktiefonder, på branschspråk kallas det fond-i-fond.

Eftersom betalningen sker från PPM-pengarna påverkas alltså pensionen. Och betalning via fondavgift istället för separat räkning, tror pensionsmyndigheten kommer att öka.

Det eftersom reglerna vid fondbyten ändras i februari nästa år, och då försvåras den typ av massbyten för tusentals personer som förvaltarbolagen historiskt har genomfört, men för att kunna fortsätta med sin verksamhet, placerar förvaltarbolagen kundernas pengar i sina egna fonder.

Enligt Pensionsmyndighetens uppskattning är det ungefär 4-500 000 personer som anlitar såna här förvaltarbolag.

Hur pensionen påverkas beror på hur bra förvaltaren lyckas, och är därför vill Pensionsmyndigheten inte göra en uträkning.

Men en procentenhets högre avgift kan göra pensionen PPM-delen av pensionen 25 procent lägre, om inte förvaltaren lyckas med sin förvaltning. 

Thomas Norling hävdar också att det förekommer att förvaltarbolagen får betalt av de fonder som de köper andelar i, och att de behåller dem pengarna själva och att de inte går till spararna.

– Det finns alltid fördelar för sådana här företag att flytta pengar. Man får ett marknadsföringsbidrag, eller ersättning för de bolag där pengarna hamnar i.

Gäller det när de flyttar pengar åt de som sparar i de fonder, att de tjänar pengar på att flytta fonder?

– Det är därför den här branschen finns.