MARIESTAD

Förskolepersonalen glömde tvåårige Marcus på lekplatsen

2:55 min

Marcus Nyström, 2 år, glömdes i går kvar på en lekplats i Lugnås av förskolepersonalen. Marcus mamma Eva Nyström berättar att hon befarade det allra värsta innan hon fick veta att sonen kommit tillrätta.

När gruppen på nio förskolebarn och tre personal skulle gå tillbaks till skolan efter utflykten till den närbelägna lekparken, blev tvåårige Marcus Nyström lämnad ensam kvar.

Lämnades ensam kvar
Rutinen att räkna in barnen innan promenaden tillbaks till förskolan frångicks. Marcus Nyström hade fullt upp med att leka vid rutschkanan och märkte inte när kamrater och fröknar gick.

Den ensamma pojken på lekplatsen upptäcktes av en kvinna, som genom fönstret hörde honom skrika efter sin mamma. Kvinnan tog med sig pojken tillbaks till förskolan.

Livrädd för vad som kunde hänt
Marcus mamma Eva Nyström berättar att hon hann tänka det värsta när hon fick telefonsamtal från förskolan om att hennes son lämnats ensam kvar utomhus.

– Jag fick på mig skorna i hallen på en millisekund. Tåget går ju hundra meter därifrån, E20 går tvåhundra meter därifrån... Givetvis hann jag tänka på snuskgubbar också. Alla tankar for genom huvudet på en gång, innan de sa att han var tillbaks på förskolan, att allt var lugnt och att han satt och lekte.

Nöjd efter samtal
Eva Nyström har i möte med rektor fått förklaringen att personalen inte räknat in barnen efter utflykten och att man därför inte upptäckte att Marcus inte följde med tillbaks.

– Jag tycker att det är jättebra att de tar upp det här med oss på en gång och inte undviker oss. Jag tycker att de har skött det bra trots allt, säger Eva Nyström.

Anna-Karin Yséus, som är verksamhetschef för förskola och familjedaghem i Mariestad, säger till P4 Skaraborg att hon beklagar händelsen och uppger att rutinerna ska stärkas.

– Den spontana reaktionen är att det är väldigt olyckligt att det har hänt och väldigt tråkigt för verksamheten, säger Anna-karin Yséus.

– I det här fallet har personalen missat rutinerna. Man ska räkna barnen när man går från något ställe där man varit på utflykt. Det är den mänskliga faktorn som missat helt enkelt, säger Anna-karin Yséus.