Uruguay legaliserar cannabis

2:02 min

Senaten i Uruguay röstade i går för att legalisera odling och försäljning av marijuana och hasch. Lagen som redan gått igenom landets underhus börjar gälla om fyra månader. För aktivister i Uruguay är beslutet att legalisera cannabis något som andra länder i Latinamerika borde ta efter.

Hernan Delgado visar en liten dragspelsbroschyr som ligger framme på vardagsrumsbordet. Den förklarar med hjälp av tecknade gubbar hur den nya lagen fungerar. Regeringen ska dela ut tre sorters licenser. Dels till hemmaodlare, dels till cannabisklubbar där högst 45 personer får samlas för att odla och röka tillsammans, och dels till företag som odlar i större skala. Deras marijuana och hasch ska sedan säljas i apotek till alla medborgare över 18 år.

Hernan och hans kollega Camilo Collazo arbetar för organisationen Regulacion Responsable i Montevideo, som har bedrivit kampanj för en legalisering av cannabis. I fönstret ser jag sex små marijuanaplantor sticka upp ur en kruka. Det är maxgränsen för vad man får ha som hemmaodlare, berättar Camilo.

Uruguays beslut att legalisera försäljning och odling av cannabis är unikt i Latinamerika. Många länder på kontinenten har sen länge stora problem med knarksmuggling och narkotikamaffior som sätter skräck i befolkningen. I Colombia, Mexiko, Guatemala och Brasilien har man noggrant följt utvecklingen i Uruguay.

Julio Calzada är den uruguayanska regeringens ansvarige för att implementera den nya lagen. Han hoppas och tror att flera länder i Latinamerika nu kommer följa Uruguays exempel.

– Narkotika bör behandlas som en hälsofråga, inte som en fråga om kriminalitet eller moral. Kriget mot narkotikan och förbudspolitiken, har inte varit framgångsrik.

Uruguays beslut att legalisera produktion och försäljning av marijuanan bryter mot internationella överenskommelser, hävdar FN:s internationella kontrollorgan för narkotika - INCB - i en kommentar.