Våldsam grön protest i Rumänien

2:23 min

I Rumänien är många oroliga över hur våldet eskalerar i samband med de starka miljöprotesterna i landet. Miljörörelsen är ny och demonstrationerna har pågått på olika håll i flera månader. Nu har undantagsregler införts.

Det är i ett område i östra Rumänien där många demonstrerar mot gasutvinning som undantagsreglerna nu gäller.

I samhället Pungesti i östra Rumänien marscherar en specialstyrka med kravallutrustade poliser fram vid gröna kullar där amerikanska företaget Chevron söker efter skiffergas.

På de senaste filmade bilderna ryker demonstranter ihop med poliserna. Stämningen är aggressiv. Båda sidor kastar sten mot varandra.

Efter att flera hundra bybor bröt sig igenom ett stängsel har myndigheterna i dagarna klassat området som en särskild säkerhetszon med specialpoliser som omringar samhället och kontrollerar bilar.

Många rumäner uppger att poliserna bara skyddar prospekteringsföretagen och att poliserna misshandlar boende när mörkret faller och inga kameror är på.

Hur kan det här hända i ett demokratiskt land, är frågan som många ställer. Protesterna har pågått i flera månader och är bland de största de senaste åren.

Även när Ekot nyligen var på plats i områden där det är bråk uppgav flera personer att de hotats med våld för sina protester.

Många i landet är oroliga över riskerna för naturen och jordbruken när både rumänska och utländska företag planerar utvinning av gas och guld.

I veckan har aktivister gripits i Bukarest. Protesterna har lett till att parlamentet har tvingats rösta nej till en lag som skulle ge klartecken för Europas största guldgruva i Transsylvanien.

Men motståndarna misstänker att arbetet ändå kommer att återupptas.

Miljöprotesterna är ett uttryck för det massiva missnöjet med politikerna. Det finns få organisationer för att kanalisera missnöje men miljöprotesterna nu är ett sätt att mobilisera på.

Många betraktar politikerna som en egen korrupt klass helt bortkopplad från folket.

I går kväll demonstrerade Bukarestbor också mot ett färskt lagförslag som parlamentet röstat igenom. Lagen ska ge politiker straffrihet för korruption.