Gällivare

Gruvdemonstranterna får vänta på sin dom

I dag väntades domen mot två av de demonstranter som i somras protesterade mot provbrytningarna vid en planerad gruva i Kallakområdet i Jokkmokks kommun, men domen är framflyttad till den 19 december meddelar Gällivare tingsrätt.

Det var i slutet av juli som demonstranterna bland annat låste fast sig i ett trätorn som byggts upp för att förhindra fordon att komma in till gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines AB:s provborrningsområde.

De båda, en man och en kvinna, står åtalade för egenmäktigt förfarande och våldsamt motstånd. Mannen anklagas också för förgripelse mot tjänsteman.

Mannen ska ha sprutat illaluktande vätska från en plastflaska på två poliser som försökte ta ner honom från trätornet. När polisen skulle bära bort de båda demonstranterna från platsen gjorde de sig enligt åtalet "tunga och ledlösa" för att förhindra bortförandet.

Ytterligare en person har åtalats för egenmäktigt förfarande och våldsamt motstånd i samband med protesterna, men förhandlingen mot henne har skjutits upp.(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio