Ryanair stämmer piloter

3:08 min

Flygbolaget Ryanair stämmer personal efter att de har chattat anonymt om flygsäkerhet och arbetsförhållanden på en sajt för piloter och flygpersonal.  

Ledningen som upptäckte chattandet vände sig till domstol och begärde ut IP-adresserna och senare mailadresser till dem som använt chatten. På så vis har de sedan kunnat spåra vilka anställda som skrivit.

På "court service of Ireland", Irlands domstolstjänst,  finns just nu, ett tjugotal pågående rättsprocesser, "court cases" där Ryanair stämt främst piloter.

Men uppgifterna om att Ryanair skulle ha stämt piloter är falska, skriver Ryanair i ett e-postmeddelande till TT. Ryanair skriver att de aldrig stämt eller gjort efterforskningar kring någon pilot eller någon annan anställd som har chattat om arbetsförhållanden eller relaterade frågor inom Ryanair.

Däremot har Ryanair inlett rättsprocesser mot ett "litet antal anonyma personer som på Prune-hemsidan har skrivit falska och inkorrekta påståenden om Ryanairs industriledande 29-åriga säkerhetsstatistik", skriver Ryanair.

De personer som Ryanair har undersökt identiteterna på efter att de postat anonymt på sajten har genast dragit tillbaka sina poster och bett om ursäkt, enligt bolaget.

Det rör sig om fyra personer - en irländsk student, en Ryanairpilot baserad i Belgien, en Easyjetpilot och en ingenjör som arbetade för ett konkurrerande flygbolag, enligt e-postmeddelandet. Den belgiske piloten ska senare ha valt att lämna sitt jobb.

Ryanair ber inte om ursäkt för att vi beivrar personer som anonymt och falskeligen förtalar Ryanairs 29 år långa säkerhetsstatistik genom att gömma sig bakom internetanonymitet. Vi kommer att fortsätta att ta itu med både individer och organisationer som falskeligen förtalar Ryanairs säkerhet", säger Robin Kiely, kommunikationschef på Ryanar, i e-postmeddelandet.

TT/Ekot