Konkursfärdiga banker oroar i Slovenien

1:43 min

I Slovenien väntar man med spänning på resultatet av en stor genomgång av landets konkursmässiga banker. Frågan är hur mycket pengar som måste stoppas in för att rädda banksystemet, och om  Slovenien blir det sjätte landet inom eurozonen som måste ansöka om nödlån för att klara krisen.

– Det rör sig om stora summor, varje medborgare får bidra med 8 000 euro i olika bankstöd, säger Janez Tomazic, bankreporter på den ledande affärstidningen Finance i Ljubljana.

Omfattningen av bankkrisen i Slovenien, och konsekvenserna av den, är än så länge inte helt kända.

Den slovenska centralbanken sa i går i ett skriftligt uttalande att landet klarar sig utan nödlån, men utan att ge några andra detaljer. Därför råder en stor spänning här i huvudstaden Ljubljana inför publiceringen av resultatet av de så kallade stresstesterna av bankerna, som förmodligen sker i dag.

Enligt bedömare behöver de tre största bankerna i Slovenien ett tillskott på cirka fem miljarder euro. Men de svarta hålen i balansräkningarna kan vara större än så, och då kanske den slovenska statens tillgångar inte räcker.

Hittills har alla politiker här avvisat alla tankar på en så kallad bailout, det vill säga att Slovenien skulle bli det femte landet i eurozonen som måste söka hjälp från IMF och de övriga euroländerna.

Sedan i måndags är bankerna börsstoppade och alla aktieägare, liksom de som köpt bankernas obligationer, kommer att förlora sina pengar, enligt en ny lag, som träder i kraft i samband med att bankerna rekonstrueras.

En som förlorar stora delar av sina besparingar är Boris, som är på väg till ett möte med just banken.

– För pengarna kunde jag köpt en lägenhet till min son, eller betalat hans utlandsstudier. Nu får jag lösa det på ett annat sätt, eller skrinlägga planerna, säger han.