Stuehkie / Stockholm

De betalar Kallak-aktivisternas böter

4:48 min

Domarna mot Kallakdemonstranterna dröjer till nästa vecka meddelar Gällivare tingsrätt idag, men frågan är om de åtalade behöver betala eventuella böter själva. Insamlingar i Stockholm har samlat tusentals kronor för att betala aktivisternas omkostnader.

Idag torsdag väntades domen för två av de aktivister som står åtalade för egenmäktigt förfarande och våldsamt motstånd i samband med protesterna mot den planerade gruvan i Kallakområdet i Jokkmokks kommun. Men idag meddelade Gällivare tingsrätt att domen är framflyttad till den 19 december.

Åklagaren har yrkat på 60-70 respektive 40-60 dagsböter för de två åtalade aktivisterna, men även om de döms till böter så behöver de kanske inte betala ur egen plånbok. Genom stödkonserter i Stockholm har nämligen systrarna Nilla och Nik Märak samlat in över 16 000 kronor, öronmärkta bland annat till att betala eventuella böter.

– De satt där istället för oss, de protesterade istället för oss, de blev bortburna istället för oss och det är vår plikt att hjälpa dem om de får böter och besvär i framtiden, säger Nik Märak om aktivisterna.

Olle Kejonen
olle.kejonen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio