Australien drar tillbaka lag om samkönade äktenskap

1:37 min

Dagen efter att Indiens Högsta domstol återinsatt en lag som kriminaliserar homosexuella gärningar har Australiens högsta domstol slagit fast att samkönade par inte har rätt att gifta sig. Detta även om civila partnerskap är tillåtna i Australien.

– Ett mycket upprörarande, förödande beslut, sa Rodney Croome, en av Australiens ledande aktivister för samkönade äktenskap, till australiska ABC.

Kristna grupper, däremot, jublar. En talesman för Australiens kristna lobby säger att frågan är irrelevant för de flesta australier och att det nu är dags att lämna den därhän.

I ett enhälligt beslut sa Australiens högsta domstol att en lag om samkönade äktenskap, som tidigare i år godkändes i Canberra-regionen, inte är giltig. Bara det federala parlamentet, inte lokala myndigheter, kan ändra äktenskapslagen, säger domstolen.

Hittills har 27 par gift sig enligt den nya lagen i huvudstaden Canberra. De äktenskapen annulleras nu.

I äktenskapslagen från 2004 står det uttryckligen att samkönade äktenskap är förbjudna. Ändå kan samkönade par registrera partnerskap på de flesta håll i Australien, även om dessa partnerskap alltså inte erkänns som äktenskap av den federala regeringen.

Aktivister säger att även om dessa partnerskap erbjuder exakt samma rättigheter som de gifta par har, är rätten att gifta sig en fundamental mänsklig rättighet.

Även om aktivister för rätten till samkönade äktenskap är besvikna över dagens beslut, är en del av dem ändå glada över vad de ser som Högsta domstolens besked att frågan inte längre är juridisk, utan politisk. Det öppnar vägen för att parlamentet skulle kunna göra samkönade äktenskap lagliga.

Men hinder för det återstår. Konservative premiärministern Tony Abbott är uttryckligen emot, även om hans egen syster är lesbisk och har uttryckt att hon vill gifta sig med sin partner.