Danska medier får hård kritik för bristande pressetik

1:52 min

Den danska pressnämnden ger kvällstidningen Extrabladet den hårdaste kritik som hittills utdelats. En vecka på webben, stort uppslaget på löpet och i papperstidningen måste Extrabladet berätta att det hanterat en gisslanhistoria helt fel. Även TV 2 klandras.

Samtidigt diskuteras nu en helt annan pressetisk fråga i Danmark - att tidningen Politiken publicerade halvfärdiga artiklar under den vilda strejk som avslutades idag.

Ja, framför allt pressnämndens hårda kritik skakar om den danska mediebranschen. Kritiken gäller hur Extrabladet och TV2 rapporterade om dramat i vilket den danske sjökaptenen Eddy Lopez hölls som gisslan av somaliska pirater under flera år.

Båda medierna har använt privata bilder och upplysningar helt utan att gisslan haft en chans att gå med på det. Extrabladet drev en massiv kampanj under flera år. Och det var OK och av allmänt intresse, säger pressnämnden.

Men tidningen gick allt för tätt inpå kaptenens liv som gisslan och berättade om våld, tortyr och hans fysiska och mentala tillstånd. Men även om hans privatliv. Inte minst alla bilder klandras. Och att tidningen spred uttalanden som kaptenen tvingades göra under tvång, utan att detta framgick

Extrabladet erkänner att det gjort fel och går med på att under sju dagar publicera den allvarliga kritiken i topp på webben, med länk till artiklar i  papperstidningen. Där ska kritiken dessutom slås upp lika stort på löpsedeln, förstasidan och inne i tidningen som när Extrabladet lanserade sin kampanj för gisslans befriande. TV2 kommer lite lindrigare undan.

Samtidigt diskuteras just nu en helt annan pressetisk fråga i Danmark. På tidningen Politiken har de fackanslutna journalisterna drivit en vild strejk fram till idag, för att ledningen avskedat två journalister utan att ge dem chans till omplacering. Men tidningen har kommit ut trots strejken, och det delvis genom att den publicerat artiklar som inte var färdigskrivna och innehöll fel.

En grov provokation att publicera våra halvfärdiga artiklar, säger journalisterna, medan redaktionsledningen hittills alls inte velat uttala sig.