Lucia förödande för ekonomiskt utsatta föräldrar

1:56 min

Vid lucia förutsätts föräldrar ofta att skaffa fram ljuskrona, handljus, linnen, tomtedräkter eller pepparkakedräkt i rätt storlek – något som kan bli dyrt och förödande för de föräldrar som inte har så mycket pengar.

Lena Strömbäck i Västervik har två barn och säger att hon själv väljer att handla på loppis:

– Barnen växer ju så himla fort. Oftast använder man ju bara linnena en eller två gånger per år. Men jag har också köpt större storlekar och lagt upp så stora flickan kunnat ha samma linne i flera år.

Populär second hand

På Sveriges största second hand-butik "Busfrö nytt och bytt" i Västervik har luciakläder, både linnen, pepparkaksdräkter och tomtekläder gått åt. Stina Qubti som äger butiken säger att man i år sålt slut på alla sina lucialinnen, som var ett hundratal. 

– Trycket är alltid stort på den typen av saker, berättar hon.

-- Speciellt sånt som man bara använder en gång om året i ett par timmar och det känns kanske onödigt att köpa nytt så många tänker ju på att återanvända. Så vi säljer alltid mycket av lucia, pepparkaka och tomte.

Svårt att vara med om man är fattig

Men om man måste köpa nytt kan det till slut handla om flera hundralappar. Först ett lucialinne eller en tomtedräkt för mellan 150 och 200 kronor. Till det kommer glitter eller rött band. Kanske en luciakrona och ett handljus.

Att förskolan eller skolan förutsätter att man själv ska ha eller kunna köpa lussekläder, plus andra kostander som fikabröd till skolavslutningen eller obligatiskt bidrag till frökens blomma, kan vara förödande för de som inte har så mycket pengar, visar en rapport från Majblomman. Den heter "Ta med en rejäl matsäck och busspengar!" och fokuserar på otillåtna skolavgifter.

December är redan en ganska tuff månad ekonomiskt för många.

Lonni Johansson i Västervik har två barn, varav en i förskolan. Hon tycker att man i första hand bör tänka på barnen:

– Det är vissa barn som kan känna sig utanför, som kanske inte har eller får med sig allt som vissa barn får, så jag tycker att allt ska ingå i det man betalar. Att det ska finnas så att alla barn får lika att de inte ska känna klyftorna i samhället.

Ska man ha förråd på skolan eller förskolan istället så barnen kan låna den här dagen?

– Ja det tycker jag. Man kan ju ta med, alla har ju säkert lussekläder hemma och att man samlar alla storlekar där och att de får en klänning när de kommer dit. Det skulle vara bättre så att alla känner att de har som alla andra barn, det tycker jag skulle vara helt perfekt.