Avgörandets stund för ny tysk regering

2:05 min

I kväll avgörs om Tyskland får en ny regering eller inte. Då presenteras resultatet av det socialdemokratiska partiet SPD:s interna omröstning som koalitionsfördraget som partiledningen slutit med Angela Merkels kristdemokrater.

Många fler medlemmar än väntat har deltagit omröstningen, och de flesta bedömare tror att det blir ett ja.

Günther Schulz är aktiv socialdemokrat från den lilla staden Gotha i mellersta Tyskland. Han säger att han röstar ja till den stora koalitionen av rädsla för att nyval skulle göra valresultatet för hans parti ännu sämre.

Dessutom tycker han att han att man bör rösta ja av hänsyn till partiledningen, som vid ett nej i medlemomröstningen skulle tvingas avgå.

– Då skulle vi hamna i en riktig kris, säger Günther Schulz.

Andra inom SPD som röstar ja hänvisar till att partiet ändå fått igenom några av sina viktigaste valfrågor, som en allmän minimilön.

De som säger nej oroar sig bland annat mycket för att SPD ska förlora ännu mer på sikt genom att regera ihop med Merkel igen.

SPD-ledningen har dock på senare tid, trots att till exempel partiets Ungdomsförbund JUSO med buller och bång röstat nej till den stora koalitionen, varit rätt säker på att det blir ett SPD- ja till regeringsplanerna med Merkel till slut.

Förbundsdagsledamoten Iris Gleicke, som varit med och förhandlat fram regeringsfördraget säger att hon – efter att ha pratat med många medlemmar på sistone – har en känsla av att de flesta kommer rösta för, av vad hon kallar, pragmatiska skäl.

– Tyskland och Europa har väntat ända sen den 22:e september på en ny tysk regering. Ett nej skulle ytterligare försena viktiga reformer inom eurozonen, säger hon.

Men de senaste dagarna har fördelningen av ministerposterna i den nya tyska regeringen varit den största frågan här i Tyskland.

Enligt de flesta tipsen fortsätter kristdemokraten Wolfgang Schäuble som finansminister och SPD-ledaren Sigmar Gabriel får ta sig an arbetsmarknadsfrågorna.

Den före detta tyske utrikesministern, socialdemokraten Frank-Walther Steinmeier väntas få den posten även i den nya Merkel-regeringen.

Om det nu inte blir ett nej från hans partis medlemmar i kväll.