Arktis

Kanada gör anspråk på Nordpolen - kampen om Arktis hårdnar

1:38 min

Nu gör Kanada anspråk på Nordpolen. Rysslands ambassadör, som idag väljer att kommentera saken, hoppas att internationell lagstiftning efterlevs.
Sametingets Josefina Lundgren Skerk är kritisk både mot Ryssland och Kanada.

På måndagen offentliggjorde Kanadas utrikesminister att man jobbar på en begäran till FN om att få inlemma den så kallade Lomonosov-ryggen, en bergskedja på havsbotten under Nordpolen, i det kanadensiska territoriet.

– Ingen får utmana internationell lagstiftning, det är det väsentliga, säger Rysslands ambassadör i Sverige, Igor S. Neverov.

Till saken hör att också Ryssland har gjort anspråk på samma område år 2001, och 2007 placerade man en rysk flagga på havsbotten med hjälp av en ubåt. Också Danmark, Norge och USA ska ha övervägt att kräva områden kring Nordpolen.

För det handlar inte bara om prestige mellan öst och väst. I området lär också finnas stora naturtillgångar och möjligheter till transportleder i takt med att Arktis is smälter. Från Rysslands sida menar man bollen ligger hos FN när Kanada lämnar in sin begäran.

– Då, inom FN-konventionens mekanismer, får man granska enskilda arktiska staters ansökningar, säger Neverov.

Från samiskt håll är det inte alla som uppskattar det nyfunna intresset för området norr om polcirkeln. Sametingets styrelseledamot Josefina Lundgren Skerk, som har deltagit i en expedition till Nordpolen, ser med oro på utvecklingen.

– De här nationerna verkar prioritera sina ekonomiska intressen framför de etiska och miljömässiga aspekterna som ligger så otroligt tungt i det här området, säger hon.

I veckan ska Vladimir Putin ha aviserat ökad militär närvaro i Arktis, och senast i somras deltog amerikanskt stridsflyg i en militärövning som hölls i Sverige, Norge och Finland. Inte heller den ökade militära närvaron norr om polcirkeln är något som glädjer Jakt- och Fiskesamernas Josefina Lundgren Skerk.

– Man vill till vilket pris som helst säkra att man får rätten till att exploatera utan att ta hänsyn till urbefolkningar som finns där, och till resten av mänskligheten som är beroende av Arktis. Det är väl grunden till att man nu trappar upp sin säkerhet där, säger hon.

Men den ökade militäraktiviteten i Arktis kan föra gott med sig, menar Neverov.

– Gränskontrollerna som inrättas är en utvecklingsfaktor, eftersom gränsvakterna tar med sina familjer och sin ekonomiska aktivitet. Dessutom tar de med sig varor till området. Vi hoppas att utvecklingen av de arktiska regionerna - och den ökade närvaron av människor i Arktis - inte kommer påverka ursprungsbefolkningarnas traditionella levnadssätt, säger Neverov.

Josefina Lundgren Skerk är inte av samma uppfattning.

– Om man ser till exempel risken för oljeläckage från skepp som passerar, framför allt från oljeborrningen, så kan ju det påverka framför allt sjösamerna oerhört hårt.

Olle Kejonen
olle.kejonen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio