Roger Wilson och Lisa Bergström blir kulturkorrespondenter

Programledaren Roger Wilson och producenten Lisa Bergström från filmprogrammet Kino i P1 rör sig ut i världen när de tar över som kulturkorrespondenter efter Gunnar Bolin.

Hundratusentals radiolyssnare har vant sig vid att höra programledaren Roger Wilson och producenten Lisa Bergström på fredagseftermiddagarna i Sveriges Radios filmprogram Kino. De närmaste två åren kommer duon att höras från fler håll i världen.

1 mars 2014 kliver Roger Wilson in som Sveriges Radios kulturkorrespondent under ett år framåt. Han efterträder Gunnar Bolin, som avslutar sitt förordnande med att vara på plats under vinter-OS i Sotji i februari.

– Arbetet som kulturkorrespondent känns som ett riktigt hedersuppdrag, förstås, men ett oerhört viktigt och angeläget sådant, säger Roger Wilson. När medieutbudet riskerar att blir allt mer likriktat och strömlinjeformat är det mitt jobb att berätta om den mångfald röster och uttryck som finns utanför Sveriges gränser.

1 mars 2015 tar sedan Lisa Bergström över korrespondenttjänsten ett år framåt.

– För mig avslöjar konsten drömmar och tabun. I det här jobbet hoppas jag kunna kombinera två av mina favoritområden: kultur och politik. Och tillgängliggöra den kultur som ligger och puttrar under ytan, säger Lisa Bergström.

Kino-duon har en lång bakgrund inom Sveriges Radio, med erfarenhet från en lång rad program i samtliga kanaler. Liksom samtliga Sveriges Radios korrespondenter runt om i världen  kommer de också höras på många håll i programutbudet.

– Det Roger och Lisa gör tillsammans med medarbetarna på Kino hör till den bästa nutida kulturjournalistiken i Sverige, säger Mattias Hermansson, chef för Sveriges Radios kulturredaktion.

– Med utgångspunkter i film, tv och populärkultur i stort har de tagit upp komplexa ämnen i skärningspunkten samhälle och kultur och lyckats skildra dem på ett lättbegripligt sätt. Nu får de möjligheten att bredda det berättandet både ämnesmässigt och geografiskt. Att ha en kulturbevakning med globalt perspektiv är ett adelsmärke för Sveriges Radio, och Roger och Lisa kommer att utveckla det ytterligare, säger Mattias Hermansson.

Pressbilder:

Roger Wilson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/1191/2763932_2000_1125.jpg

Lisa Bergström. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3109232_2000_1333.jpg

Lisa Bergström och Roger Wilson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/1191/2763649_2000_1125.jpg

För mer information, vänligen kontakta:

Mattias Hermansson, kulturchef
mattias.hermansson@sverigesradio.se
08-784 72 26

Eva Sahlin, presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52