Maxi höjde priserna efter PRO:s undersökning

1:43 min

Ica Maxi i Jönköping har höjt priserna i sin butik efter PRO:s årliga matprisundersökning. Det märks när P4 Jönköping gör samma undersökning.

Det är framför allt färskt kött som har blivit dyrare. Och Juulia Koivuniemi från Jönköping är inte förvånad.

– Det är ju säkert medvetet. Man får ju inte vara naiv och tro något annat, säger hon.

Tidigare i veckan presenterade PRO sin årliga matprisundersökning där de har undersökt priserna på 34 specifika varor i flera butiker i hela landet. Men undersökningen görs under samma period varje år och det är ungefär samma varor som kollas. Detta gör det möjligt för handlare att pressa priserna under perioden och på så sätt får man ett bättre resultat.

När P4 Jönköping gör samma test som PRO har gjort på Ica Maxi i Jönköping visar det sig att priserna på fläskkotlett och nötfärs har ökat med tillsammans 50 kronor. Det är en ökning på över 60 procent.

– Det är inga justeringar utifrån PRO utan från de rådande marknadspriserna. Köttpriser varierar och när vi får tag i låga priser så sänker vi dem mot våra konsumenter, säger Ica Maxis chef i Jönköping Karl Ehn.

Så ni göra inga justeringar när PRO kommer?

– Nej. Vi följer marknaden. Vi ska ha lägsta priset på marknaden helt enkelt.

Enligt PRO:s undersökning är Ica Maxi den billigaste butiken i länet. Men då ska man komma ihåg att det är bara ytterligare två andra av länets stormarknader som är undersökta och det finns stora felmarginaler i undersökingen. Även Karl Ehn håller menar att vi inte ska se på en prisundersökning för blåögt.

– Man ska alltid ta prisundersökningarna med en nypa salt för att de kan visa på variationer som kanske inte alltid är helt rätt.