Irland lämnar räddningspaketen

1:59 min

Irland blir i dag officiellt det första krisland som lämnar räddningspaketen bakom sig. Finansminister Michael Noonan ger svidande kritik till de villkor som långivarna tvingade på Irland. Skattebetalarna fick betala för att privata investerare inte skulle drabbas, säger han.

Stämningen på Irland gentemot långivarna är fortfarande spänd. Både EU-kommissionens ordförande Barosso och ekonomikommissionären Ollie Rehn hade velat närvara vid dagens ceremonier.

Men Irlands regering har sagt nej. Det skulle skicka fel signaler, säger en regeringskälla till tidningen Irish Times.

- Det var de människor som stod bakom konstruktionen av euron som hade de inflytelserika rollerna när räddningspaketen utformades, säger Michael Noonan vid en presskonferens i Dublin.

- De höll fast vid sina ursprungliga idéer och de var motvilliga till förändringar, säger Michael Noonan.

Irland är krisens mest talande exempel på hur det kan gå, när investerare som satsat för högt i banker skyddas. Och notan istället skickas till skattebetalarna.

När krisen slog in över Irland, brast en kraftigt uppblåst bostadsbubbla. Ganska snart stod det klart, att nästan samtliga irländska banker stod inför konkurs. Helt utan förvarning, deklarerade regeringen då att staten garanterade samtliga bankernas skulder.

Det löftet kostade de irländska skattebetalarna mer än motsvarande 650 miljarder kronor bara i räddningspengar till bankerna. Det blev nödvändigt med ett räddningspaket från övriga eurozonen för att Irland inte skulle gå i statsbankrutt.

Finansminister Noonan avslöjar nu, att de irländska politiska partierna var överens om att också de som investerat i bankernas grundkapital genom att köpa särskilt skyddade bankobligationer - så kallade seniora obligationer - skulle vara med och betala, enligt principen att en dålig investering ska kunna kosta pengar. Men det vägrade långivarna att gå med på.

Den som var ledande bakom principen att skattebetalarna istället skulle ta smällen, var den dåvarande chefen för europeiska centralbanken, Jean-Cleaude Trichet, säger Noonan.

- Trichet var obeveklig i att de var oberörbara, säger Michael Noonan.

Euro-politikerna har numera ändrat sig. I veckan togs nya steg mot en bankunion i Europa, som ska göra att både bankerna själva, och de som har lånat ut pengar till bankerna, ska vara med och betala, innan skattebetalarna kallas in.