Klart för tysk regering

1:45 min

Snart tre månader efter det tyska förbundsdagsvalet blev det idag klart för en ny tysk regering. En klart majoritet av de SPD - medlemmar som deltog i den interna omröstningen om koalitionsfördraget med Angela Merkels Kristdemokrater röstade nämligen idag för den stora koalitionen. Imorgon kommer den planerade ministerlistan att offentliggöras.

Stort jubel utbröt bland de tyska socialdemokraterna när partiledningen idag på eftermiddagen meddelade att nästan 76 procent av de som deltagit i partiets medlemsomröstning röstat ja till regeringsfördraget med Kristdemokraterna och Angela Merkel.

Därmed står det klart att Angela Merkel på tisdag efter långa och stundom hetsiga förhandlingar, formellt kommer röstas fram till Förbundskansler i Tyskland för en tredje period och att Tyskland för tredje gången får en så kallad Stor Koalition i regeringen. Det vill säga en regering bestående av landets klart två starkaste politiska krafter, Kristdemokraterna CDU/CSU och Socialdemokraterna SPD.

Angela Merkel blir därmed den tredje tyske regeringschefen i modern tid som får leda landet i mer än två mandatperioder.

Det oväntat klara ja inom SPD för koalitionen, ger nu den nya koalitionen råg i ryggen efter den heta debatten i frågan särskilt inom socialdemokratin. Och det betyder också att SPD - ordförande Sigmar Gabriel, vars politiska framtid stod och föll med utgången i omröstningen, stärkt sitt grepp om partiet.

Han lovade också idag att man inom partiet skulle ta stor hänsyn även till de många som röstat nej.

I morgon presenteras formellt ministerlistan i den nya regering. Men enligt de tyska medierna står det redan klart att kristdemokraten Wolfgang Schäuble fortsätter som finansminister, vilket är en klar signal att Tyskland fortsätter på den inslagna vägen i till exempel Eurokrisfrågan. SPD:s  ordförande Gabriel rapporteras ta över ett nytt ministerium där han bland annat ska ansvara för energi och näringslivsfrågor.