champions league

Här är Henrikssons lagranking inför CL-lottningen

3:05 min

Radiosportens fotbollsexpert sorterar upp favoriterna, outsiders och de chanslösa inför åttondelsfinalerna.

KLAR VINSTCHANS

Bayern München: Förutom det närmast osannolika tappet mot Manchester City i sista omgången har Bayern varit världens bästa lag under hösten. Har otroligt nog blivit snäppet vassare i och med Pep Guardiolas prägel på taktiken.

Real Madrid: Cristiano Ronaldo briljerar men det finns mer i det här laget än bara världens bäste spelare. Gareth Bale börjar att växa in allt mer i sin roll och Luka Modric trivs i sin av Ancelotti skräddarsydda mittfältsroll.

Barcelona: Ruskigt bra även när Lionel Messi saknats, senast gjorde Neymar tre mål och lyckas Barca få ut ännu mer av den unge brassen kommer man i slutspelet bli mindre känsliga för Messis dagsform (som visserligen nästan alltid är god) långt fram i turneringen.

OMEDELBARA OUTSIDERS

Borussia Dortmund: Inte lika omsusade som förra året men jag tycker att det faktum att man till slut vinner ”dödens grupp” trots alla enorma skadebekymmer vittnar om vilket fantastiskt lag detta är. Får man bara tillbaka någorlunda ordinarie manskap till våren har man åter potential att gå till final.

Atletico Madrid: Spännande outsider med giftigt anfallspar i Costa och David Villa. Jag vill också hålla fram Thibaut Courtois, turneringens hittills bäste målvakt.

Manchester City: Stjärnspäckat och har en enorm potential. Mycket förlitas på offensiva kuggarna Touré, Silva och Aguero. Manuel Pellegrini tog Malaga långt förra året och är en mycket duktig coach när det gäller utslagsmatcher. Men håller försvaret?

Chelsea: Får också räknas som en outsider, mest eftersom man har en stomme som tidigare (2012) lyckats få ut max i avgörande lägen samt en mästartränare i José Mourinho. Har möjligheter att slå samtliga av mig högre rankade lag.

Paris Saint Germain: Har utvecklats mycket som lag och visade i gruppspelet att man tagit ytterligare kliv jämfört med förra säsongen. Har den ultimate ledaren och matchvinnaren i Zlatan Ibrahimovic.

KAN SKRÄLLA

Arsenal: Har liksom PSG haft en mycket fin säsong och är klasser bättre än i fjol, men jag tror inte att man över två matcher kan slå ut något av de allra bästa lagen.

Manchester United: Det ska inte gå att vinna Champions League med ett så svagt mittfält som United just nu förfogar över. Om det inte dyker upp en förstärkning där – vem nu det skulle vara? – så lär det fortsätta på inslagen väg för Moyes gäng; en mellansäsong.

INGEN CHANS PÅ FINAL, MEN INTE CHANSLÖSA I ÅTTONDELSFINAL

Milan: Går uselt i ligan och var ytterst nära att bli snuvade på slutspelsplats av

Ajax. Men det är klart, om Allegri hittar en smart gameplan samtidigt som Kaka och Balotelli är i form så finns skrällchans när mot den gruppetta som väntar i åttondelsfinal.

Leverkusen: Imponerar i  Bundesliga men matcherna mot United i Champions League avslöjade att laget har en bit kvar för att kunna gå långt på den här nivån.

Galatasaray: Skrällde mot Juventus men det svaga försvaret avslöjades brutalt i båda matcherna mot Real Madrid. Får därför svårt att ta sig förbi åttondelsfinal.

LÄR OAVSETT LOTTNING INTE GÅ TILL KVARTSFINAL

Olympiakos: På hemmaplan är man starka och Kostas Mitroglu är en spännande forwardstyp. Har nog en alltför naiv, offensiv uppställning för att matcha bättre lag.

Schalke 04: Man vet aldrig var man har Schalke. På varje god insats går det tre dåliga. Det håller förstås inte när det nu väntar motstånd av högsta klass.

Zenit: Toppar visserligen den ryska ligan, men har sannerligen inte imponerat i Champions League-spelet.  Vidare från gruppen med endast sex poäng och -4 i målskillnad, det är inget som skrämmer någon av de andra lagen.