28 gripna när nazister attackerade antirasister

1:11 min

Minst två personer knivskars under en manifestation mot nazism i Kärrtorp på söndagseftermiddagen.   Den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen tar på sig attacken. 28 personer har gripits.

Det var klockan 12 i dag som det hölls en antinazisisk manifestation i Kärrtorps centrum.

Efter att manifestationen började uppstod bråk på plats och två personer uppges ha blivit knivskurna.

Fanny Engberg, teaterchef för Turteatern i Kärrtorp, deltog i manifestationen. Hon berättar att allting började lugnt som en fredlig manifestation med 200-300 deltagare på torget. Två eller tre talare hade hunnit föra fram sitt budskap när scenen plötsligt förändrades helt.

– Folk började skrika ”nu kommer de”, och sedan började det flyga saker i luften. Det var ett 40-tal maskerade personer i svart klädsel och med svarta flaggor som kom störtande. De hade glasflaskor och bengaliska ljus som de kastade rakt in bland barnfamiljerna, säger Fanny Engberg.

En av de knivskurna fördes till Karolinska sjukhuset, men det är oklart hur allvarligt skadade de är enligt Länskommunikationscentralen, LKC.

– I samband med manifestationen dök det upp ett 50-tal högerextrema personer för att störa demonstrationen och det blev bråk på plats. Minst två är knivskurna men det är oklart hur skadade det är. Men det är säkerligen flera som skadats både fysiskt och psykiskt, det kan vara traumatiskt på plats. Det fanns blodiga folk i området, så det är sannerligen fler folk som blivit skadade, säger Patrik Eriksson, befäl på LKC.

Fanny Engberg beskriver hur alla blev mycket rädda, men att demonstranterna så småningom samlade ihop sig och gick emot nazisterna.

 - På så sätt vände alltihop. Människor började ropa ”inga nazister på våra gator”. Vi gick emot massan, och lyckades knuffa ut dem ifrån torget.

 Flera personer blev skadade i tumultet.

- Jag gick inte i första ledet, för det vågade jag inte. Men det var blod på polisbilarna, och blod på gatan. Det var en väldigt synlig hotbild.

Hade ni fått några indikationer på att det skulle dyka upp nazister vid manifestationen?

- Nej, ingenting sådant. Det var därför alla kommit dit med sina barn. Det var en fredlig manifestation. Ingen upplevde att det fanns någon hotbild direkt.

Enligt Fanny Engberg var demonstrationen till en början bevakad av ett fåtal polispatruller. Det var när allting spårade ur som fler poliser och en polishelikopter kom till platsen.  

Hur känns det nu?

- Vi är väldigt skärrade alla. Ingen hade väntat sig att man plötsligt skulle behöva känna fara för sina barns liv. Det var väldigt skrämmande.

Enzo Nahuel från Studenter mot rasism är i Kärrtorp var med och arrangerade demonstrationen.

- Jag höll tal när nazisterna kom och de började kasta flaskor och smällare på barnfamiljer. Det var helt tokigt, flera blödde, säger han till TT på telefon.

- Det är upprättat anmälan av mordförsök på en av de skadade och anmälningar om våldsamt upplopp i förhållande till poliserna, säger Kjell Lindgren, polisens presstalesman.

TT: Det har varit kritik från demonstranter på plats mot att poliserna var för få, tio poliser när tumultet uppstod. Hur ser du på det?

- Det var en uttagen styrka till den tillståndsgivna delen. Ser man historiskt så vet inte jag att man vid något tillfälle att den här typen av demonstrationer angripits fysiskt, därav den numerär som var uttagen. Så här i efterhand kan man så klart ha synpunkter.

Den militanta nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen har på sin hemsida tagit på sig attacken. Organisationen skriver på hemsidan att den under "en längre tid trappat upp kamparbetet i södra Stockholm".

Mellan 500 och 800 personer deltog i manifestationen, enligt arrangörerna.