Svenskar löser Sloveniens bankkris

1:41 min

Euro och finanskrisen rullar vidare och förra veckan blev det klart att Slovenien måste stötta sina banker med över 40 miljarder kronor, för att undvika en kollaps i landets finansiella system. Samtidigt ska ett nybildat statlig bolag ta över bankernas dåliga lån som är på en lika stor summa, och när det sker, så är det en svensk trio som leder arbetet i Ljubljana. Operativ chef är Torbjörn Månsson.

– Den erfarenhet som man byggde upp i Sverige på 90-talet, när man lyckades att rädda det svenska banksystemet, har blivit en ritning för hur man gör när länders banksystem får problem, säger Torbjörn Månsson.

Svenskar är eftertraktade i den europeiska bankkrisen, berättar Torbjörn Månsson i sitt nyinredda kontor i Ljubljana. I styrelsen för bolaget sitter även tidigare vice riksbankschefen Lars Nyberg och konsulten Arne Berggren, en svensk expert på att städa upp i olika länders havererade banksystem.

Det är tomt i korridorerna på kontoret men snart ska 40 experter ha rekryterats och som ska ta över, förvalta och så småningom avyttra lånen som skjutit Sloveniens banker i sank. De nu till stora delar värdelösa lånen kommer från byggsektorn, alla stora byggbolag i landet har gått i konkurs, men det rör sig också om tidigare statliga företag som privatiserats under former där täta band mellan politiker, banker och affärsmän har varit viktigare än en sund affärsplan, säger Torbjörn Månsson.

– Det finns mycket som man undrar över och det finns säkert många handlingar som varit kriminella när man skapat de här förlusterna, säger Torbjörn Månsson.

Enligt experter kommer Slovenien att klara sin bankkris på egen hand, alltså utan nödlån utifrån, enligt både regeringen i Ljubljana och EU-kommissionen i Bryssel.

Flera experter tvivlar, Slovenien är hårt utsatt, nästa år fortsätter ekonomin att krympa enligt IMF, men Torbjörn Månsson tror att det finns goda möjligheter:

– Man kan hantera sina egna problem med rätt politiska beslut i tid, så ska man kunna reda ut det här.