Tysklands regering klar

1:54 min

Det blev några ministeröverraskningar i Angela Merkels nya regering som presenterades på söndagskvällen. Tyskland sin första kvinnliga försvarsminister någonsin. Men på den viktiga finansministerposten blir det precis som vanligt även i den nya koalitionsregeringen: Veteranen, 71 - årige, Wolfang Schäuble fortsätter.

– Ja, förbundskansler Angela Merkel sa det själv. Wolfgang Schäuble är en garant för Eurons stabilitet och för den hittills förda politiken på det område.

Därför får han, som Merkel hela tiden velat, fortsätta på den tunga finansministerposten även i den nya tyska koalitionsregeringen mellan kristdemokrater och socialdemokraterna SPD.

Genom att fortsätta med Schäuble på den posten sänder Merkel signalen att ingen ska vänta sig någon större förändring i den tyska euroräddningspolitiken. Nödlån mot hårda reformer och sparåtgärder, kommer fortsätta vara en bärande del i den, det ska den i Europa respekterade, stundom lätt fruktade, Schäuble se till.

Socialdemokraternas ordförande Sigmar Gabriel blir vicekansler i den nya regeringen, men tar sig också an närings - och energifrågorna och får det svåra ansvaret att fortsätta det mödosamma arbetet att ställa om den tyska energisektorn från kolberoende och atomkraft till förnyelsebar energi, den så kallade Energiewende.

Eurofrågan och energiomställningen blir två av de viktigaste frågorna för den nya regeringen.

Tyskland får nu också sin första minister någonsin med turkisk härkomst när socialdemokraten Aydan Özoguz får ansvar för flykting och migrationsfrågor.

Dessutom överraskade Angela Merkel med att utse den 55-åriga Ursula von der Leyen till Tysklands första kvinnliga försvarsminister. Den posten anses  vara en av de tyngsta i regeringen och von der Leyen ses nu allt mer som en möjlig efterträdare som CDU - ordförande den dagen Angela Merkel slutar. 

På tisdagen röstas Angela Merkel formellt fram som ny tysk förbundskansler för en tredje mandatperiod.