Bachelet vann jordskredsseger

1:54 min

I Chile valdes inatt socialisten och expresidenten Michelle Bachelet åter till president. Hon segrade med en överväldigande majoritet, drygt 60 procent av rösterna, över styrande högerpartiets kandidat Evelyn Matthei. Tusentals människor samlades för att fira i Santiago igår kväll. Reporter: Lotten Collin, i Santiago, Chile.

Solen har börjat gå ner över Santiago och hundratals chilenska flaggor syns i folkhavet. Människor hurrar och hoppar i väntan på den nyvalda presidenten, Michelle Bachelet. En av dem är 18-åriga Camila Muñoz som röstat för första gången. Hon har ett särskilt band till Bachelet.

– När Michelle var president förra gången så skickade jag ett brev till henne och bad om hjälp eftersom min farmor var sjuk. Hon svarade, och farmor fick hjälp med medicin. Sedan dess har jag önskat att hon ska komma tillbaka, säger Camila. Bredvid henne i folkmassan står Griselle Monjel. Hon hoppas att politikerna nu kommer börja lyssna på folket igen.

--  Vi chilenare vill ha ett utbildningssystem som är gratis för alla och en bättre sjukvård. Michelle Bachelet lovat att hon ska genomföra det, och nu har vi gett henne allt stöd hon kan få, med en så överväldigande majoritet av rösterna, säger Griselle Monjel.

Just sjukvård och utbildning har tillsammans med en grundlagsförändring varit Michelle Bachelets huvudsakliga vallöften. Och när hon till slut kommer upp på scen för att hålla sitt segertal är det utbildningsfrågan som står i fokus.

– Tack till den unga generationen som gjort den här stora segern möjlig. Nu kan vi göra Chile mer rättvist, säger Michelle Bachelet.