26 anhållna efter nazistattack i Kärrtorp

1:14 min

26 personer har anhållits efter våldsamheterna igår när nazister angrep en manifestation mot nazism i Kärrtorp i södra Stockholm. Polisen kritiseras för att ha haft för få poliser på plats.

Det var klockan tolv på söndagen som det hölls en antinazisisk manifestation i Kärrtorps centrum.

Ett 40-tal mörkklädda nazister dök då upp och angrep manifestationen där många barnfamiljer hade slutit upp.

28 personer greps på platsen. 26 av dem har anhållits.

– 25 av dem har anhållits misstänkta för våldsamt upplopp och en för grov misshandel, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

De övriga två har alltså släppts?

– De är underåriga, vi har gjort en identfiering och de kommer att förhöras senare.

De som anhållits, var de då i den formation som angrepp manifestationen?

– Det är riktigt, det greps två personer i direkt anslutning till det här angreppet som skedde. Sen lyckades vi hitta ett större antal som också blev föremål för frihetsberövande.

Vad händer nu?

– Utredningen fortsätter. Var och en som medverkar i ett våldsamt upplopp är straffbar och vi ska nu försöka reda ut vad var en av dem har gjort sig skyldigt till för brott, säger Kjell Lindgren.

Den militanta nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen har på sin hemsida tagit på sig attacken. Organisationen skriver på hemsidan att den under "en längre tid trappat upp kamparbetet i södra Stockholm".

Polisen har fått kritik för insatsen i Kärrtorp igår. Att man missbedömt hotbilden och var för få på plats.

– Jag har full respekt för att man tycker så. De uppgifter vi hade och de erfarenheter vi har från motsvarande manifestationer har gett vid handen att det inte brukar bli fysiska angrepp på det sätt som skedde igår, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

– Det är klart att vi tar till oss de erfarenheter vi fick under gårdagen och kommer behandla dem i särskild ordning. Och försöka göra allt till det bättre, för det är inte acceptabelt att en allmän sammankomst störs på det här sättet., fortsätter Kjell Lindgren.