Ärkebiskopen positiv till förslag om psalmer vid skolavslutningar

0:55 min

Ärkebiskop Anders Wejryd är positiv till regeringens förslag om ändringar i skollagen så att det återigen blir tillåtet att sjunga psalmer på skolavslutningar i kyrkan. Han tror att det kommer att underlätta, eftersom det tidigare rått osäkerhet i frågan.

– Jag tycker att det är lite mer realistiskt det här nya synsättet. Men det är givet att det är ett stort ansvar att kyrkan inte får för sig att skolan är kyrkans, för det är den inte. Skolan är allas. Men det här ger möjligheterna att få del av ett kulturarv, säger Anders Wejryd.

– Det var lite konstigt att man inte ansåg att vissa psalmer handlade om Gud fast de gjorde det på varenda rad. Medan andra gjorde det. På det här sättet blir det lite rimligare.  Men det förutsätter fortsatt, och det tycker jag är bra, att man är ordentligt överens mellan skolan och församlingen om hur det hela ska gå till, säger Anders Wejryd.

Kan detta utestänga elever?

– Det har alltid varit så att elever inte har måst gå på skolavslutningar. Det är klart, det kan hända. Men jag tänker att skolans roll är mycket att lära oss att säga ja eller säga nej. Att förhålla oss självständigt. Då är det viktigaste. Man behöver inte tro som det berättas där som det berättas i kyrkan men man får höra om det. Givetvis, vårt ansvar från kyrkans sida, är ju också att inte pracka på folk någonting. Vi vet ju också att det man brukar försöka pracka på folk, det brukar folk säga nej till efter ett tag, säger Anders Wejryd.