Karlskrona

Vapenbröder ger ut protestlåt mot SD

4:09 min

Karlskronabandet Vapenbröders nya låt är en protest mot Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson.

Vapenbröder vann tävlingen Svensktoppen nästa i Blekinge 2012 och slutade på en hedrande andra plats i slutfinalen på Liseberg i Göteborg.

I år var de först med i tävlingen men hoppade av då ett hemligt projekt dök upp - ett projekt som de inte kunde avslöja - förrän nu: En nyskriven protestlåt mot Sverigedemokraterna.

– Vi skrev den för att vi vill ta ställning till hatet och rasismen. Tillsammans måste vi jobba mot det. Vi vill gå mot rasismen och kämpa för ett mångkulturellt samhälle där alla har lika stort värde, säger Vapenbröder på en presskonferens idag.

Länge kämpat mot rasismen
– Vi har kämpat mot rasism hela tiden men tidigare låtar har inte varit lika riktade mot SD som den här låten Nej, tack är.

– Det är skitbra att fler hakar på det här tåget. Att alla står upp och kämpar för varandra.

Bra respons
Enligt Vapenbröder har de fått bra respons på låten, som legat med i bandets setlist sedan i somras. Nu finns även en video inspelad och en EP släpps.

– Nu blir det mer påtagligt. Det blir mer in your face, säger bandet.  

Linus Bylund, presschef för SD, säger i en kommentar

– Det finns många sådana här små band. Det går inte att kommentera allt. Man hittar på lite av vad vi tycker utan att veta så mycket egentligen, säger Linus Bylund från SD.

I samband med detta har Vapenbröder även passat på att skaffa ett managementbolag; Fantablous Music som även har haft artister som Timbuktu och Norlie i sitt stall.

"Nej Tack" kommer liksom Timbuktus och Kartellens låt "Svarta Duvor & Vissna Liljor"att kommenteras eller diskuteras om den spelas i P4 Blekinge, men hänvisning till Sveriges Radios krav på opartiskhet. 

Uppdatering: Beslutet att Vapenbröders låt bara får spelas i samband med diskussion eller kommentering är ändrat. Läs mer här