Bråk om cigarettstudie

1:46 min

Forskare vid Karolinska institutet fick i uppdrag av Statens folkhälsoinstitut att undersöka om varningsbilder på cigarettpaket hade en avskräckade effekt på rökare, men när resultatet presenterades var myndigheten inte nöjd med forskarnas arbete. Statens Folkhälsoinstitut kräver nu att forskarna ska dra tillbaka artikeln som myndigheten själva beställde.

– Jag är väldigt förvånad hur allt detta gick för någon gång skulle det ha framgått att vi var på fel väg enligt dem. Detta skulle kunna ha dykt upp väldigt mycket tidigare, säger professor Rosaria Galanti som arbetade med rapporten.

Forskarna på Karolinska Institutet fick i våras uppdraget av Folkhälsoinstitutet att sammanställa tidigare forskning om starka varningsbilder på cigarettpaket gjorde att färre personer rökte. De konstaterade under hösten att de inte kunde säga att varningsbilder på cigarettpaket har någon avskräckande effekt på rökare. Det fanns helt enkelt inte underlag för ett sådant påstående eftersom de studier som tidigare gjorts var för bristfälliga.

När forskarna lät Folkhälsoinstitutet ta del av resultatet var myndigheten inte nöjd med forskarnas arbete.

Folkhälsoinstitutet uppgav att de inte ville ha någon artikel från forskarna, utan en rapport. Forskarlaget gick med på att även skriva en rapport, men myndigheten var inte nöjda utan kopplade in sina jurister.

– Om de inte gillar produkten för någonting annat än innehåll då skulle vi kunnat ha kommit överens väldigt lätt, men det är ganska uppenbart att det är just artikelform och dess innehåll som är orsak till vändningen, säger professor Rosaria Galanti. 

I mejlkonversation som Ekot har tagit del av mellan forskarna på Karolinska Institutet och Folkhälsoinstitutet framgår att myndigheten den 18 november krävde att forskarna skulle dra tillbaka den artikel som de planerade att publicera i en vetenskaplig tidskrift. När forskarna inte gick med på kravet hävde Folkhälsoinstitutet avtalet i början av december.

– Det har inte med vår frihet och frihet att publicera att göra för vi kommer ändå att göra det. Från vår synpunkt är det primära att vi kan publicera våra slutsatser, säger professor Rosario Galanti.

Folkhälsoinstitutet säger till Ekot att de anser att de inte fick vad de beställde och därför står fast vid att det var rätt att häva avtalet.