Angela Merkel vald till förbundskansler igen

0:33 min

Kristdemokraten Angela Merkel valdes idag som väntat till tysk förbundskansler för en tredje mandatperiod i rad.

Nästan tre månader efter förbunsdagsvalet installerades Angela Merkel idag, och avlade den högtidliga förbundskanslereden framför talmannen i förbundsdagen.

Merkel fick 462 av totalt 621 röster i förbundsdagen, det vill säga en klar majoritet av rösterna.

Merkel blir nu den tredje tyska förbundskanslern i modern tid att regera landet i fler än två mandatperioder.

Den nya tyska regeringen är en så kallad stor koalition bestående av Kristdemokraterna CDU och CSU, och Socialdemokraterna SPD.

Angela Merkel blir nu den tredje förbundskanslern i modern tid som regerar i mer än två mandatperioder, och när perioden når sitt slut 2017 har hon varit kansler i 12 år. Bara Helmut Kohl i 16 år och efterkrigskanslern Konrad Adenauer i 14 år, har suttit längre.

Merkel sällar sig därmed till en av de stora europeiska ledarna i modern tid. Med sin politik och långa tjänstgöringstid kommer hon påverka Europa och Tyskland under lång tid framöver.

En stund senare installerades även hennes  nya tyska regering och de socialdemokratiska partitopparna, med ordföranden Sigmar Gabriel i spetsen, som under valrörelsen i september var Angela Merkels huvudmotståndare och starkaste kritiker, tog plats bredvid henne på regeringsbänken i förbundsdagen.

I morgon åker Angela Merkel tillsammans med den nye utrikesministern, socialdemokraten Frank Walther Steinmeier till Paris för ett möte med den franske presidenten Francoise Hollande, bland annat som förberedelse inför EU-toppmötet med början på torsdag.

Framtiden för Euron blir en av de största utmaningarna  även för den här Merkelregeringen. Det, tillsammans med Energifrågan, där det handlar om  huruvida Tyskland ska klara av att ställa om sin energiproduktion från atom- och kolkraft till förnyelsebar energ - den så kallade Energiewende.

Merkel har lovat att sitta hela mandatperioden som förbundskansler, men många spekulerar i att hon framåt slutet av perioden kommer lämna CDU:s ordförandepost för att kunna lämna över till någon annan som Förbundskansler 2017.