Ryssland betalar Ukrainas statsskuld

1:40 min

Ryssland tar över Ukrainas utrikesskuld på 15 miljarder dollar. Dessutom sänks priset på gasen och Ryssland återupptar oljetransporter via pipeline till hamnen i Odessa.

Vilka villkor Ryssland ställt för att hjälpa Ukraina sades inte när Vladimir Putin presenterade resultatet.

Ryska ledningen har beslutat att ta över ukrainska statspapper motsvarande 15 miljarder dollar, förklarade Vladimir Putin och fick applåder av en fullsatt sal av ryska och ukrainska tjänstemän. Vid hans sida satt Ukrainas president Viktor Janukovytj, men han sa ingenting i det som senare sändes i rysk tv.

Putin betonade att pengarna tas ur ryska oljefonden, men att detta inte kommer drabba ryska pensionärer eller andra i Ryssland.

Avtalet mellan presidenterna innebär också att Ryssland sänker gaspriset till Ukraina med en tredjedel. I dag betalar Ukraina nästan mest för den ryska gasen av de europeiska länder som köper från statliga Gazprom.

Dessutom ska rysk olja åter gå via pipeline till ukrainska Odessa. I avtalet finns också samarbete inom flygindustrin. I Ukraina tillverkas komponenter till ryska flygplan och helikoptrar.

Därmed har Ryssland räddat Ukraina ur en hotande statsbankrutt. Enligt president Putin var inte frågan om Ukrainas medlemskap i en rysk tullunion uppe.

Beskedet mottogs inte välvilligt bland demonstranterna i Kiev. Det kräver fortfarande president Janukovytj avgång: ”Han kan stanna i Ryssland” var budskapet i kväll.