Karolinska får 3D-skrivare för organ

2:16 min

Hjärtinfarktspatienter kommer i framtiden att kunna få nya organ med hjälp av 3D-teknik. Nästa år får Karolinska institutet en 3D-skrivare för att trycka upp mänskliga organ.

– Huvudfokus just nu är inte att tillverka ett helt hjärta, men att tillverka delar av ett hjärta, säger Ana Teixeira, assisterande professor på institutionen för cell- och molekylärbiologi.

– Vi kallar det ibland för hjärtplåster, för att kunna plåstra om hjärtat. Jag tror att det här finns inom en förutsebar framtid.

Ana Teixeia använder 3D-printing i sin forskning på Karolinska institutet. Hon förklarar att målet just nu är att med hjälp av en 3D-skrivare hjälpa patienter som skadat hjärtat efter exempelvis en infarkt.

En 3D-skrivare fungerar vanligen genom att ett material som till exempel plast smälts ner genom en robotarm som styrs av ett dataprogram.

Man kan säga att robotarmen sedan ritar med det smälta materialet. Den rör sig i ett mönster vilket gör att det smälta materialet bildar en ny form.

På Chalmers i Göteborg använder man en 3D-skrivare för att trycka upp mänskliga öron. Öronen ska nu studeras, och Paul Gatenholm, professor i kemi- och bioteknik på Chalmers hoppas att man snart ska kunna transplantera andra broskdelar till personer som behöver det.

– Vi har förhoppningar att kunna bioproducera patienters egen brosk med patienters egna celler och reparera knäskador och motverka artros, säger han.

3D-printern kan användas på två sätt för att göra organ. Man kan använda den för att trycka upp en modell av ett organ i ett plastliknande material som kroppen kan bryta ner. Sedan fäster man celler vid modellen och låter dem växa.

Den här tekniken har redan använts utomlands för att bland annat trycka upp luftrör. Ett annat sätt är att använda celler i kombination med en gel för att direkt printa upp ett organ som är redo att transplanteras.

Öron och luftrör kräver inte samma mängd blodkärl som ett hjärta och är därför enklare att göra. Det är också därför som färdigutskrivna hjärtan än så länge hör framtiden till.

Enligt Ana Teixeira på Karolinska institutet dör de nytillverkade organen i kroppen om inte forskarna lyckats leda in blod i de nya organen.

– När vi hittar lösningar på de här problemen tror jag det kommer bli ett stort genomslag, säger hon.

Mer om 3D-printing i Studio ett i eftermiddag.