Id-kapare lurar till sig stora banklån

1:57 min

Bedragare beviljas flera gånger i veckan lån i de stora affärsbankerna på vardera över 100 000 kronor genom att utge sig för att vara någon annan. Den bedömningen gör kommissarie Anders Olofsson vid polisens nationella bedrägericenter.

I allt större utsträckning jagas nu den här typen av id-kapare, vars bedrägerier för ett par år sedan knappt existerade.

Anders Olofsson läser högt ur polisanmälningarna som kommer in.

– Här har vi ett beviljat lån på 100 000 kronor. Sen har vi försök till 120 000 med falskleg...

Sedan tidigare är det väl känt hur bedragare, genom att komma över andras id-handlingar, kunnat ta så kallade sms-lån. Ofta på några tusenlappar vardera i främst mindre nischbanker.

Men det här är något helt annat. Beviljade krediter på sexsiffriga belopp vardera i falskt namn i de stora affärsbankerna.

– Vi har några hundratals per år som går igenom. För ett par år sedan såg man inte mycket av det här, säger Anders Olofsson.

Svenska bankföreningens Leif Trogen, chef för avdelningen för finansiell infrastruktur, ser också med oro på utvecklingen.

– Det kan finnas ett samhällshot om det eskalerar ytterligare, säger Leif Trogen.

Han är med i en nybildad grupp med representanter från bland annat polis, bank- och finansvärlden. Uppdraget är att försöka bromsa id-kaparnas framfart.

Ett förslag inför gruppens första möte i januari är att man som privatperson lättare och effektivare ska kunna låta spärra sitt personnummer mot nya krediter så ingen annan kan ta lån i ens eget namn.

– Om en person inte nödvändigtvis behöver en kredit för tillfället skulle man kunna mjukspärra det personnumret i de olika kreditupplysningsföretagens register, säger Leif Trogen, Svenska bankföreningen.

Hör ett längre reportage i Studio Ett.