Rysk hyllning till oberoende journalistik

1:29 min

Efter förra veckans nyhet om att den ryska statliga nyhetsbyrån Ria Novosti läggs ned och ersätts med ett nytt nyhetsbolag som har i uppdrag att ge omvärlden en positiv bild av Ryssland har debatten rullat på om möjligheterna för den oberoende ryska journalistiken. Nu har det kommit en påminnelse om att det finns alternativ till de officiella ryska mediestrukturerna.

Det var den biträdande chefredaktören på tidningen Moskovskij Komsomolets, Ayder Muzhdabaev, som igår på sin Facebook-sida la ut ett upprop om att det är dags att instifta ett nytt ryskt journalistpris, "Fria människors pris till årets journalist".

Och Muzhdabaev lanserade en kandidat för 2013: frilansjournalisten och författaren Arkadij Babtjenko som numera oftast publicerar sina texter direkt på Facebook. Babtjenko finansierar regelbundet sina reportageresor genom att be sina följare på nätet att bidra med vad de kan.

Förutom att aktivt skriva om vad som händer i Moskva och Ryssland har Babtjenko uppmärksammats för sin rapportering från protesterna kring Geziparken i Istanbul i somras och från de senaste veckornas demonstrationer i Kiev i Ukraina.

I uppropet från Moskovskij Komsomolets redaktör länkades till ett långt genomarbetat reportage i söndags i det ryska månadsmagasinet Snob där Arkadij Babtjenko skrev om Maidan-torget i Kiev under rubriken "Frihetens territorium".

Internationellt är Babtjenko mest känd för sin bok "Krigets färger" om hans tid som soldat i ryska armén under krigen i Tjetjenien, en bok som kom ut på svenska 2007. Idag är det många ryska journalistkollegor och läsare som i sociala medier hyllar initiativet att ge Arkadij Babtjenko det ännu inte instiftade "Fria människors pris till årets journalist.