Jönköping

Politisk ilska mot Ryanair

1:38 min

Efter beskedet att Ryanair lämnar Jönköping efter bara tio månader är ilskan stor bland politikerna.

Nu kräver oppositionsrådet Ilan de Basso, Socialdemokraterna, att bolaget kompenserar kommunen för de förluster man nu riskerar göra.

– Här måste vi kräva som kommun att de följer sin del av avtalet och kompenserar ekonomiskt det som innebär förlust för oss. 

Det var den 1 april som det irländska lågprisbolaget, Ryanair började flyga mellan Jönköping och Barcelona. Det hela var en fjäder i hatten för flygplatsen, som dras med stora ekonomiska problem. Men genast gick ryktet att Jönköpings kommun fått betala stora belopp för att få hit Ryanair.

Trots stora påtryckningar från både oppositionen och från media så har skattebetalarna inte fått se vad avtalet mellan bolaget och flygplatsen innehåller.

Men nu väljer alltså Ryanair att bryta avtalet. Orsaken ska vara att det uppstått en brist på flygplan.

Beskedet har rört upp känslor hos politikerna i Jönköping, både hos oppositionen och den styrande alliansen.

Mats Green är moderat ordförande i kommunstyrelsen.

– Jag tycker nog det säger en hel del om företaget, faktiskt. Den här sortens agerande väcker ju inte någon respekt. Nu får vi se vad det finns för möjligheter att med detta och det är något som våra jurister får titta på. Man kommer också titta på hur andra flygplatser hanterar det där, säger Mats Green som inte är främmande för att stämma företaget.

Illan de Basso vill att Ryanair gör rätt för sig, men han vill inte ha tillbaka bolaget till Jönköping.

Vi har ju ifrågasatt deras personalpolitik och möjligheten för deras anställda att organisera sig fackligt. I det avseendet kommer de inte vara saknade.