Gröna recept till årets julbord

1:32 min

Just nu finns det tre tydliga trender på julbordet, enligt Gertrud Edström som driver Vårt Skafferi Sverige. Den roligaste, tycker hon, är att göra något nytt av klassiska basråvaror.

– Man gör dem roligare och mer moderna. I stället för vanlig gravlax kanske man gör en apelsin- eller gingravad lax. Eller så gör man i ordning sushi.

Enligt Gertrud Edström, föreläsare som driver företaget Vårt skafferi Sverige, finns det tre stora trender på dagens julbord. Den ena handlar om en större uppmärksamhet på vilka råvaror människor köper. Den andra är att många börjar lyfta bort en del tunga, klassiska pjäser från uppsjön av klassiska rätter.

– I stället tar man in mer grönsaker. Många lyfter bort saker som revbensspjäll och gröt. Man behöver inte äta det på julbordet, utan kan till exempel ha det till frukost, säger Gertrud Edström.

Hon menar att den tredje, och roligaste, trenden är att människor mer och mer använder många av de klassiska basråvarorna till julbordet – men gör om dem.

– Man gör dem roligare och mer moderna. I stället för vanlig gravlax kanske man gör en apelsin- eller gingravad lax. Eller så gör man i ordning sushi.

Här julsalladerna som P4 Eftermiddag var med och tillagade.

1. Varm brysselkålssallad med tranbär

En grön rätt mycket god till kallskuret, köttbullar och korv.

Det här behöver du: ½ kg brysselkål, ½ dl russin, ½ dl tranbär, 2 msk flytande honung, rapsolja och solrosfrön.

Gör så här: Rensa och skölj brysselkålen. Koka i lättsaltat vatten till de är precis mjuka. Häll av ordentligt. Häll två matskedar olja i en stekpanna. När oljan är mediumvarm, häll i brysselkålen och russin. Låt dem bryna ca 1 minut under omrörning. Häll över honung och tranbär och låt bryna ytterligare 1 minut under omrörning. Häll upp i en skål, häll över solrosfrön. Servera.

2. Fräsch isbergssallad

Härligt att kunna byta ut en del av potatisen vid julbordet till en fräsch, vacker sallad. Servera gärna till lite kryddigare kött, korvar, fisken mm. 

Det här behöver du: Isbergssallad, apelsin, hasselnötter hackade, granatäppelkärnor (stenbär), kokta brytbönor (kalla).

Gör så här: Börja med att koka brytbönorna, häll av och lägg för kylning. Skölj och skär sallad, skala och skär apelsinen i bitar, dela brytbönorna i mindre bitar. Lägg sallad, apelsin, brytbönor, granatäppelkärnor i en skål. Hacka hasselnötter och lägg i skålen. Servera.

3. Lätt fruktsallad

Avsluta julbordet med en lätt fruktsallad istället för Ris ala Malta, gröt, ostbricka,  mandelformar med grädde och sylt.

Det här behöver du: Apelsin, äpple, banan, kivi, päron, hallon, riven mörk choklad.

Gör så här: Skölj, dela och kärna ur äpple och päron. Skala övriga frukter. Skär frukterna i bitar. Lägg alla frukter i en skål. Häll över hallon. Riv den mörka chokladen och lägg över. Servera.